Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Raw strava - co to vlastně znamená?


Co je to RAW FOOD?


V překladu to znamená “živá strava”. Jedná se o alternativní směr ve stravování. V dnešní době neustále roste počet různých výživových směrů, kvůli experimentování s jídlem či snaze zhubnout. Strava opravdu ovlivňuje kvalitu našeho života a zdraví. Jen nikdo přesně neví, který z výživových směrů je ten pravý. “Živá strava” patří do nejrozšířenějšího a také nejznámějšího výživového směru - vegetariánství (veganství).


“Živá strava”


Je to vlastně syrová strava, která je někdy označována jako vitariánství. Suroviny nesmí být nijak chemicky upravovány. Potraviny se mohou upravovat i tepelně, ale nesmí překročit 42 °C. Lidé, kteří se takto stravují, jsou přesvědčeni, že pokud potraviny více zahřejete, zničíte v nich vše živé. Tepelně upravovaná strava (nad 42 °C) je pro ně mrtvá. Obrovská výhoda raw stravy je v tom, že příprava pokrmů není nijak zdlouhavá či složitá. A většinou k tomu nepotřebujete nic jiného než mixér či kuchyňského robota.


Existují na ni samozřejmě dva názory. Jedni ji vychvalují, jak je výhodná, jak jim pomohla se zdravotními problémy a předávají své zkušenosti dalším. Ostatní se obávají, že bez řádné tepelné úpravy by se potraviny neměly dlouhodobě jíst. Lékaři nedoporučují raw stravu lidem, kteří mají potíže s trávícím systémem nebo trpí alergiemi. A ani pro ženy, jenž mají problémy otěhotnět, není raw strava vhodným řešením.


Chia puding, makové mléko a jahody - oblíbený dezert nejen pro děti (4 porce)


Tento dezert je bohatý na vápník, vlákninu, antioxidanty, draslík a hořčík. Obsahuje také spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů. Tento recept patří nejen do “živé stravy”, ale je vhodný také pro lidi, kteří trpí alergií na lepek.


Na spodní vrstvu budete potřebovat:


  • Mák - 2 lžíce (musí být přes noc namočený ve studené vodě)

  • Chia semínka - 4 lžíce

  • Sirup agáve - 1 lžíce

  • Skořice - 1 lžička


Na horní vrstvu potřebujete:


  • Jahody - 2 hrnky (musí být čerstvé) - Pokud nechcete použít jahody, klidně použijte maliny či jiné ovoce.

  • Sirup agáve - 1 lžíce (záleží na sladkosti jahod)

  • Citronová šťáva - pár kapek postačí


Nejprve si připravíme dolní vrstvu. Mák vložte do vody (350 ml) a rozmixujte. Přeceďte přes síto minimálně 2x. Mělo by vzniknout asi 300 ml makového mléka. Do něj pak vmixujte skořici a agávový sirup. Do této směsi už jen přidejte chia semínka a promíchejte. Po 5 minutách opět promíchejte a nechte odstát. Chia semínka by měly nabobtnat. Po ztuhnutí nalijte takto připravený pudink na dno 4 misek či sklenic. Dejte vychladit do lednice minimálně na 2,5 hodiny.


Mezitím si očistěte jahody a na pozdější dozdobení si dejte stranou asi 8 jahod v celku. Zbytek jahod promixujte s citronovou šťávou a agávovým sirupem. Jestli jsou jahody málo sladké, můžete použít i jiné sladidlo. Vezměte 4 jahody a nakrájejte je na čtvrtky. Stačí je jen vmíchat do již rozmixovaných jahod. Vyndejte pudink z lednice a nahoru nalijte jahody. Nakonec ozdobte každou sklenici či misku jahodou a můžete servírovat.


Fotogalerie

Veronika

20. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře