Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rebarbora nasladko i naslano


Reveň rebarbora


Rebarbora pochází z Asie a dříve se využívala jen jako léčivá rostlina. Vůbec ji nepoužívali ke konzumaci. Pravděpodobně ji nejvíce milují Angličané. Dokonce ji tak zbožňují, že kvůli ní pořádají rebarborové festivaly a slavnosti.


Rebarbora je vytrvalou rostlinkou, kterou zdobí mohutné listy. Listy jsou kvůli své rozložitosti podobné lopuchu. Jelikož jsou listy těžší, proto má rostlina dlouhé a silné řapíky (30 - 50 cm), aby je unesly. A právě tyto řapíky se využívají v kuchyni. Jedná se sice o zeleninu, ale zachází se s ní jako s ovocem.


Rebarbora v kuchyni


Období sklizně trvá od dubna až do června. Pokud je její sezóna, najdete ji ve všech zelinářstvích a supermarketech. Ale většinou je to dovážená a rychlená rebarbora. Jestli chcete kvalitnější a chutnější, musíte si ji vypěstovat na zahrádce nebo si ji zajeďte koupit na farmářský trh. Řapíky jsou zbarvené do růžova, ale mohou mít i tmavě červenou barvu.


Záleží na tom, jaký druh pěstujete. Barva určitě neoznačuje stupeň zralosti rebarbory. Některé řapíky jsou i zelené a i tak jsou zralé a mají sladkou chuť. Ke konzumaci jsou vhodné pouze řapíky, listy nejezte - jsou jedovaté. A vždy je nutné rebarboru tepelně zpracovat. Řapíky mají své typické aroma - bylinnou vůni. Když se uvaří, mají trochu sladkou a příjemně kyselou chuť.


Než je začnete tepelně upravovat, nejprve je oloupejte. Nejčastěji se využívají k přípravě sladkých jídel - především do koláčů či dortů. Také se z nich připravuje výborné ovocné pyré, crumbles, sirup, kompot, želé nebo z nich může vzniknout polévka či příloha k masu či rybám. Čerstvou rebarboru můžete skladovat v lednici, ale vydrží vám jen 2 dny. Jinak ji můžete nasekat a zamrazit. Děti (do 10 let) a lidé s onemocněním ledvin, dnou nebo ti, kteří mají potíže s močovými cestami, by to s rebarborou neměli přehánět.


Fotogalerie

Veronika

16. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře