Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ředkvičky - vitamínová bomba ze zahrádky!


Ředkvičky - kuličky plné vitamínů


Tato kořenová zelenina je zdravá a populární. Dá se vypěstovat v kterémkoliv ročním období a existuje spousta druhů. Liší se tvarem i chutí a konzumují se zpravidla v syrové formě.


Jejich chuť je sladká a zároveň štiplavá. Může za to hořčičný olej. Původně se pěstovala v Asii a později se rozšířila do světa. Dnes se pěstuje převážně v Evropě a také v Americe. Mohou mít krásný kulatý tvar, ale některé druhy jsou protáhlé (oválné). Barva také nemusí být vždy červená. Najdeme je i bílé, červeno-bílé a černé. Odlišují se i kvůli míře palčivosti (ostrosti).


Účinky


Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, B, vápníku, hořčíku a draslíku. Také obsahují kyselinu listovou a nikotinovou, selen a karoten. Díky nim budete mít posílenou imunitu, zlepší se vám kondice a tělo se zbaví těžkých kovů. Funguje jako prevence proti ledvinovým a žlučovým kamenům a pomáhají snížit cholesterol. Jsou přírodním antioxidantem. Kvůli vláknině se nám zlepší trávení a zbavíme se i případné plynatosti.


Rady


Při nákupu se zaměřte na jejich pevnost a čerstvost. Měli by obsahovat hodně šťávy a vybírejte spíše křehčí kusy. Všímejte si, jestli mají zelené a jemné listy. Pokud je vložíte do ledničky, měly by vám vydržet čerstvé přibližně týden. Ale nejdřív jim odstraňte listy. Spíše byste měli kupovat bio ředkvičky, i když bio potraviny běžně nekupujete. Tady si raději připlaťte, protože jejich běžná verze je zpravidla přehnojená dusičnany, a ty vám v těle mohou vytvářet karcinogenní látky, které vám mohou způsobit rakovinu.


Ředkvičky v kuchyni


Po oddělení listů a kořínků byste měli ředkvičky umýt. Ale nenechávejte je pod vodou ani mimo ledničku moc dlouho. Jinak je připravíte o jejich vitamíny, o chuť i vůni. Jelikož se zásadně konzumují v syrovém stavu, přidáváme je do salátů, hodí se i v nějaké formě předkrmu a také jsou osvěžující pomazánky. Hodí se také k uzeninám a sýrům. Ale upravují se i tepelně. Můžete je uvařit v polévce nebo je poduste či upečte k masu. Dají se i naložit, ale je vhodné kombinovat i s jinou zeleninou.


Fotogalerie

Veronika

08. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře