Risotto, jak na to?

Doba pokročila a jak říká klasik "Život je moc krátký na to, abychom jedli špatné jídlo" :)
Risotto je jedno z nejdiskutovanějších českých italských témat, společně s "Proplachují se špagety po uvaření?", "Patří na cappuccino skořice?" nebo "Piccolo neexistuje". 

Opravdu pravé, nádherné italské risotto uděláte z pár krásných, kvalitních surovin, nepotřebujete k tomu buhví co a ani u plotny nestrávíte celý večer. 

Co potřebujeme k risottu: 

  • Cibule (klasická bílá)
  • Rýži (kulatozrnou, arborio, carnaroli)
  • Víno (suché, maximálně polosuché, kvalitní, ideálně italské a ideálně celou lahev - trochu do vaření a trochu do sklenice k vaření)
  • Vývar (domácí, dlouho tažený)
  • Parmazán (anebo Grana Padano, rozdíl je jednak v ceně a jednak v délce zrání sýra)
  • Máslo 
  • Olivový olej
  • Sůl 
  • Pepř 

K tomuto základu pak můžeme přidávat dle libosti, chřest, dýni, cuketu, hrášek, houby (viz video), bylinky... 
kombinací je nespočet. Základ můžete připravit ve velkém objemu a pak si udělat více variant anebo můžete šetřit čas a nádobí a udělat vše v jednom hrnci, jako vidíte ve videu. Důležité je, použít kvalitní suroviny a vařit s láskou. 

Houbové risotto je jedno ze základních jídel, které má v menu snad každá lepší restaurace. Tváří se totiž jednoduše, ale udělat ho opravdu skvěle je umění (podobně jako v případě špaget carbonara). 

Máte svůj osvědčený recept na risotto? Pochlubte se s ním na našem webu nebo v komentářích na facebooku :)

přidejte na:
Lucie

28. 03. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář