Risotto je jedno z nejdiskutovanějších českých italských témat, společně s "Proplachují se špagety po uvaření?", "Patří na cappuccino skořice?" nebo "Piccolo neexistuje".
Opravdu pravé, nádherné italské risotto uděláte z pár krásných, kvalitních surovin, nepotřebujete k tomu buhví co a ani u plotny nestrávíte celý večer.
Co potřebujeme k risottu:
- Cibule (klasická bílá)
- Rýži (kulatozrnou, arborio, carnaroli)
- Víno (suché, maximálně polosuché, kvalitní, ideálně italské a ideálně celou lahev - trochu do vaření a trochu do sklenice k vaření)
- Vývar (domácí, dlouho tažený)
- Parmazán (anebo Grana Padano, rozdíl je jednak v ceně a jednak v délce zrání sýra)
- Máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
K tomuto základu pak můžeme přidávat dle libosti, chřest, dýni, cuketu, hrášek, houby (viz video), bylinky...
kombinací je nespočet. Základ můžete připravit ve velkém objemu a pak si udělat více variant anebo můžete šetřit čas a nádobí a udělat vše v jednom hrnci, jako vidíte ve videu. Důležité je, použít kvalitní suroviny a vařit s láskou.
Houbové risotto je jedno ze základních jídel, které má v menu snad každá lepší restaurace. Tváří se totiž jednoduše, ale udělat ho opravdu skvěle je umění (podobně jako v případě špaget carbonara).
Máte svůj osvědčený recept na risotto? Pochlubte se s ním na našem webu nebo v komentářích na facebooku :)
Emil 28. 06. 2020, 02:18