Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rizoto - zkuste pečené v troubě!


Rizoto


Rizoto si připravíte rychle a hodí se k němu téměř cokoliv. Rizoto je velmi chutný a výživný pokrm. Původně rizoto pochází z Itálie, kde se podával především jako předkrm. Dnes se podává jako příloha nebo ho servírujeme jako hlavní chod.


Rizoto pečené v troubě (4 osoby)


  • Rýže - 370 g (ideální arborio)

  • Kuřecí vývar - 1 120 ml

  • Parmazán - 80 g

  • Máslo - 40 g

  • Mořská sůl

  • Drcený černý pepř


Troubu si rozpečte na 180 °C, ale pokud máte horkovzdušnou, tak bude stačit 160 °C. Rýži si nasypte do zapékací mísy (22 x 30 cm), která by měla mít objem alespoň 2,5 litru. Pokud takovou nemáte, postačí hrnec, který je ale vhodný k pečení v troubě. Rýži zalijte vývarem a pak už jen stačí promíchat a přikrýt víkem, které by mělo dobře těsnit, nebo si skvěle vypomůžete i s alobalem. Péct byste ji měli asi 40 minut. Pokud se většina vývaru nestihne vstřebat nebo rýže nebude ještě “al dente” (tvrdá na skus), pak rýži ještě nechte péct. Do hotového základního rizota přidejte parmazán, nakrájené plátky másla, pepř a sůl, a můžete ihned podávat.


Rizoto s houbami a s marinovanou řepou (4 porce)


  • Máslo - 2 lžíce

  • Houby - 200 g (lesní nebo hnědé žampiony či houby portobello)

  • Cibule - 1 ks (nakrájejte nadrobno)

  • Česnek - 1 stroužek (drcený)

  • Rýže - 300 g (ideálně rýži arborio)

  • Bílé víno - 80 ml

  • Zeleninový vývar - 750 ml

  • Tymián - 1 lžíce čerstvých lístků

  • Sůl, pepř

  • Rukola a hoblinky parmazánu - k dozdobení


Na marinovanou červenou řepu budete potřebovat:


  • Červená řepa - 1-2 ks (středně velké)

  • Červený vinný ocet - 1 lžíce (a 1 lžíce pak na dokončení)

  • Panenský olivový olej - 3 lžíce (pak i na pokapání)

  • Třtinový cukr - 1 lžička

  • Tymiánové lístky - ½ lžičky


Nejprve si uvařte řepu. Vložte ji do osolené vody s 1 lžící octa a vařte přibližně 50 minut, aby řepa změkla. Pak ji oloupejte, nakrájejte na plátky a pusťte se do marinování. Plátky řepy zakápněte olivovým olejem, vinným octem, přidejte cukr, tymián, sůl a pepř a dejte do ledničky vychladit. Stačí ji mít v lednici minimálně hodinku, ale můžete ji tam nechat i přes noc. Pak si na středně silném plameni osmažte houby s 1 lžící másla. Postačí 4 minutky, pak je vyndejte a dejte do hrnce zbytek másla, česnek, cibuli a smažte asi 2-3 minutky.


Pak přidejte rýži a chvíli míchejte. Přilijte víno a čekejte, dokud se neodpaří. Na druhé plotýnce si nechte bublat vývar, který pak po 1 naběračce postupně přilévejte do rýže a míchejte tak dlouho, dokud se vývar také nevstřebá. Rizoto by mělo být hotové asi po 20 minutách. Pak jen stačí vmíchat tymián, opečené houby, sůl a pepř. Při servírování pak prokládejte vrstvu rizota s vrstvou marinované řepy. Na závěr pokapejte marinádou z řepy, olivovým olejem, posypte rukolou a hoblinkami parmazánu.





Fotogalerie

Veronika

16. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře