Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rizoto - zkuste pečené v troubě!


Rizoto


Rizoto si připravíte rychle a hodí se k němu téměř cokoliv. Rizoto je velmi chutný a výživný pokrm. Původně rizoto pochází z Itálie, kde se podával především jako předkrm. Dnes se podává jako příloha nebo ho servírujeme jako hlavní chod.


Rizoto pečené v troubě (4 osoby)


  • Rýže - 370 g (ideální arborio)

  • Kuřecí vývar - 1 120 ml

  • Parmazán - 80 g

  • Máslo - 40 g

  • Mořská sůl

  • Drcený černý pepř


Troubu si rozpečte na 180 °C, ale pokud máte horkovzdušnou, tak bude stačit 160 °C. Rýži si nasypte do zapékací mísy (22 x 30 cm), která by měla mít objem alespoň 2,5 litru. Pokud takovou nemáte, postačí hrnec, který je ale vhodný k pečení v troubě. Rýži zalijte vývarem a pak už jen stačí promíchat a přikrýt víkem, které by mělo dobře těsnit, nebo si skvěle vypomůžete i s alobalem. Péct byste ji měli asi 40 minut. Pokud se většina vývaru nestihne vstřebat nebo rýže nebude ještě “al dente” (tvrdá na skus), pak rýži ještě nechte péct. Do hotového základního rizota přidejte parmazán, nakrájené plátky másla, pepř a sůl, a můžete ihned podávat.


Rizoto s houbami a s marinovanou řepou (4 porce)


  • Máslo - 2 lžíce

  • Houby - 200 g (lesní nebo hnědé žampiony či houby portobello)

  • Cibule - 1 ks (nakrájejte nadrobno)

  • Česnek - 1 stroužek (drcený)

  • Rýže - 300 g (ideálně rýži arborio)

  • Bílé víno - 80 ml

  • Zeleninový vývar - 750 ml

  • Tymián - 1 lžíce čerstvých lístků

  • Sůl, pepř

  • Rukola a hoblinky parmazánu - k dozdobení


Na marinovanou červenou řepu budete potřebovat:


  • Červená řepa - 1-2 ks (středně velké)

  • Červený vinný ocet - 1 lžíce (a 1 lžíce pak na dokončení)

  • Panenský olivový olej - 3 lžíce (pak i na pokapání)

  • Třtinový cukr - 1 lžička

  • Tymiánové lístky - ½ lžičky


Nejprve si uvařte řepu. Vložte ji do osolené vody s 1 lžící octa a vařte přibližně 50 minut, aby řepa změkla. Pak ji oloupejte, nakrájejte na plátky a pusťte se do marinování. Plátky řepy zakápněte olivovým olejem, vinným octem, přidejte cukr, tymián, sůl a pepř a dejte do ledničky vychladit. Stačí ji mít v lednici minimálně hodinku, ale můžete ji tam nechat i přes noc. Pak si na středně silném plameni osmažte houby s 1 lžící másla. Postačí 4 minutky, pak je vyndejte a dejte do hrnce zbytek másla, česnek, cibuli a smažte asi 2-3 minutky.


Pak přidejte rýži a chvíli míchejte. Přilijte víno a čekejte, dokud se neodpaří. Na druhé plotýnce si nechte bublat vývar, který pak po 1 naběračce postupně přilévejte do rýže a míchejte tak dlouho, dokud se vývar také nevstřebá. Rizoto by mělo být hotové asi po 20 minutách. Pak jen stačí vmíchat tymián, opečené houby, sůl a pepř. Při servírování pak prokládejte vrstvu rizota s vrstvou marinované řepy. Na závěr pokapejte marinádou z řepy, olivovým olejem, posypte rukolou a hoblinkami parmazánu.





Fotogalerie

Veronika

16. 05. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře