Sacharidy se už nějaký ten čas netěší dobré pověsti, bývají kritizovány nejen na sociálních sítích, ale i v nejrůznějších médiích. Občas ale může být pro normálního člověka obtížné rozpoznat skutečnost od fikce, stejně jako vědecké důkazy a názory odborníků.
I když jsou sacharidy důležitým zdrojem energie a našemu tělu poskytují pohon, který potřebujeme pro to, abychom dokázali plnit úkoly běžných dnů, tak nemůžeme všechny uhlohydráty házet do jednoho pytle a nálepkovat je: cukr rovná se zabiják. Pojďte se s námi podívat do hloubky a poznejte rozdíl mezi cukry a sacharidy.
Sacharidy jsou primárním zdrojem energie
Jedná se o velmi důležitou složku obsaženou ve stravě, která nám dodává energii nejen k tomu, abychom se mohli pohybovat, ale i k tomu, aby správně fungoval mozek a další vnitřní orgány. Uvádí se, že až 80 % naší vynaložené energie během dne pochází právě ze sacharidů a průměrně by jich měl člověk denně zkonzumovat 50–55 % z celkového energetického příjmu. Tato spotřeba je však individuální a odvíjí se zejména od fyzické a psychické zátěže a kromě toho záleží i na věku, váze, pohlaví a dalších aspektech.
Jednoduché cukry
Jsou to cukry, které jsou rychle stravitelné a můžeme je najít v potravinách jako je ovoce, mléko, med či bílý stolní cukr. Zároveň jsou tyto cukry často přidávány i do zpracovaných potravin. Protože jsou rychle vstřebávány do krve, způsobují často problémy spojené s vysokou produkcí hormonu inzulinu, který má tendenci tyto cukry ukládat do tukových zásob, zvláště pokud je člověk fyzicky neaktivní. Z tohoto důvodu by si člověk měl dát pozor na jejich konzumaci a zařazovat je spíše po tréninku, kdy jeho energetický výdej byl nadměrný, aby doplnil glykogenové zásoby.
Rozdělení sacharidů
Sacharidy můžeme také rozdělit do několika skupin na základě cukerných jednotek a jejich struktury:
MONOSACHARIDY
Monosacharidy jsou jednoduché cukry a tvoří je jedna cukerná jednotka. Patří sem například glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr), kterou mimo jiné můžeme najít také v zelenině, melounech, kukuřici či medu.
OLIGOSACHARIDY
Oligosacharidy zahrnují sacharózu (řepný cukr), maltózu (sladový cukr), laktózu (mléčný cukr) nebo rafinózu, která je bohatě obsažena ve fazolích či hlávkovém zelí.
POLYSACHARIDY
Polysacharidy jsou látky tvořené více než deseti cukernými jednotkami a měly by tvořit převážnou většinu sacharidů z přijaté stravy. Jedná se například o škrob, glykogen a vlákninu.
SLOŽENÉ SACHARIDY
Složené sacharidy jsou komplexní a mimo jiné obsahují sloučeniny bílkovin či tuků.