Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rýže - skvělá příloha


Rýže - nejstarší obilovina na světě!


Do Evropy se dostala díky Arabům, kteří ji k nám dovezli a v 17. století se rozšířila i do Afriky a Ameriky, ale to už se stalo díky Nizozemcům. Ačkoliv je hodně populární, není nijak zvlášť výživnou obilninou. Můžete se setkat i s názvem “chléb Asie”, kde je rýže nepostradatelnou surovinou. Čína, Indie, Bangladéš a Indonésie pěstují rýži a vyvážejí do světa něco přes 500 milionů tun ročně.


Proč bychom měli jíst rýži?


Snadno ji strávíte, nebudou vás trápit problémy s nadýmáním a plynatostí a není v ní cholesterol. Je důležitým zdrojem škrobu a je vhodná pro lidi, kteří jsou alergičtí na lepek. Skvěle léčí i potíže se zažíváním. Dokáže snížit krevní tlak a díky obsaženému škrobu se cukry uvolňují pomaleji a trvale. Proto se lépe reguluje hladina cukru v krvi. Hrnek rýže má jen 150 kalorií, takže vám pomůže i s hubnutím. Pomalé a trvalé uvolňování glukózy a díky obsaženému škrobu se lépe reguluje hladina cukru v krvi.


Vyzkoušejte i další druhy rýže!


Neobvyklým druhem je rýže neloupaná. Zrníčka se vymlátí, ale slupka se jim už neodstraní. Budete ji sice vařit trochu déle než běžnou rýži, ale najdete v ní více vlákniny a dalších mikroživin. Dalším druhem je přírodní rýže, která má hnědou barvu a už nemá slupku. Nemá porušený klíček, proto je v ní více vitamínů B1, B2, B6 a vitamínu E. Je také bohatá na hořčík, vápník a fosfor. Tento typ rýže musíte také vařit o něco déle, protože spotřebuje více vody, aby po uvaření nebyla moc tvrdá.


Nejčastěji se kupuje bílá rýže (leštěná), u které se slupka odstraní loupáním a leštěním. Odstraní se i klíček a povrchová vrstva, díky čemu rýže déle vydrží. Nehrozí u ní žluknutí, ale má méně vitamínů. Leštěná rýže se ještě dělí na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Jestli si chcete v kuchyni usnadnit práci, pak zvolte předvařenou rýži, se kterou vám vaření nezabere více než 10 minut. Existuje i speciálně upravená rýže, které se říká “parboiled”. Touto úpravou se dostanou živiny ze slupky do středu zrn. Tento druh rýže se vám u vaření neslepí.


Speciální druhy


Také možná znáte rýži Basmati, jenž poznáte podle dlouhých a neloupaných zrníček. Seženete ji leštěnou i neloupanou. Liší se pak dobou vaření. Hodně aromatická je jasmínová rýže. Neloupaná rýže může být i v jiných barvách - hnědá, červená, fialová i černá. Můžete se setkat i s planou (indiánskou) rýží, jenž není pravou rýží, ale jsou to vlastně semínka vodní trávy. K přípravě italského rizota se hodně používá kulatozrnná rýže - Arborio. Uvařením získáte krémovitou hmotu.


Fotogalerie

Veronika

20. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře