České Vánoce jsou plné slavnostního hodování, ke kterému rozhodně patří i cukroví. Co do množství druhů nemáme široko daleko obstojnou konkurenci. V každé zemi se však Vánoce slaví trochu jinak, a tak i pohled na vánoční sladkosti jsou plné netradičních dezertů. Co přesně podávají na stůl ve Francii nebo na Filipínách?
Vánoční pohoda se šálkem horkého kakaa, cukroví a pohádky, to je pohoda, která do Česka patří snad už od doby, co vynalezli televizi. V zahraničí na to jdou ale jinak.
Francouzi servírují poleno
Francouzská vánoční specialita se zatím v České republice moc nezabydlela. Zde se totiž servíruje bûche de Noël - vánoční poleno. Zvyk podávat právě na Vánoce kus dřeva nejspíš pochází ze starověké keltské tradice o pálení dřeva na oslavu navracejícího se Slunce. Kmen se tehdy zdobil barevnými stuhami a nejmladší člen rodiny jej pak položil do krbu, kde pak hořel celou noc. Popel se nakonec uchoval na speciální místo, neboť se věřilo, že dokáže odehnat ďábla.
V dnešní době Francouzi již poleno do krbu nehází, ale nahradili jej piškotovým těstem ve tvaru malého polínka.
Finové mají rýžový pudink
K finským Vánocům patří neodmyslitelně rýžový pudink. Dezert je servírovaný na Štědrý večer, zdobí se šlehačkou, sušeným ovocem a chuť mu dodává zimní koření (skořice a muškátový oříšek). Tradice praví, že ten, kdo najde ve své porci schovanou mandli, bude mít po celý příští rok štěstí.
Na Filipínách jedí bibingku![]()
Filipínské Vánoce přicházejí po kostelní mši. Rodiny se tradičně sejdou u jednoho velkého stolu a podávají dvě tradiční sladkosti. První z nich se jmenuje bibingka. Koláč pečený z rýžové mouky a kokosového mléka, který se tradičně peče na uhlí v terakotové nádobě s banánovými listy. Společně s koláčem servírují rodiny i puto bumbong. Filipínský koláč z fialové rýže, který se připravuje vařením mleté fialové rýže v páře v bambusové trubce.