Rýžový koláč nebo poleno. Na čem si pochutnávají o Vánocích v zahraničí?

České Vánoce jsou plné slavnostního hodování, ke kterému rozhodně patří i cukroví. Co do množství druhů nemáme široko daleko obstojnou konkurenci. V každé zemi se však Vánoce slaví trochu jinak, a tak i pohled na vánoční sladkosti jsou plné netradičních dezertů. Co přesně podávají na stůl ve Francii nebo na Filipínách?

Vánoční pohoda se šálkem horkého kakaa, cukroví a pohádky, to je pohoda, která do Česka patří snad už od doby, co vynalezli televizi. V zahraničí na to jdou ale jinak.

Francouzi servírují poleno

Rýžový koláč nebo poleno. Na čem si pochutnávají o Vánocích v zahraničí? Francouzská vánoční specialita se zatím v České republice moc nezabydlela. Zde se totiž servíruje bûche de Noël - vánoční poleno. Zvyk podávat právě na Vánoce kus dřeva nejspíš pochází ze starověké keltské tradice o pálení dřeva na oslavu navracejícího se Slunce. Kmen se tehdy zdobil barevnými stuhami a nejmladší člen rodiny jej pak položil do krbu, kde pak hořel celou noc. Popel se nakonec uchoval na speciální místo, neboť se věřilo, že dokáže odehnat ďábla.

V dnešní době Francouzi již poleno do krbu nehází, ale nahradili jej piškotovým těstem ve tvaru malého polínka.

Finové mají rýžový pudink

K finským Vánocům patří neodmyslitelně rýžový pudink. Dezert je servírovaný na Štědrý večer, zdobí se šlehačkou, sušeným ovocem a chuť mu dodává zimní koření (skořice a muškátový oříšek). Tradice praví, že ten, kdo najde ve své porci schovanou mandli, bude mít po celý příští rok štěstí.

Na Filipínách jedí bibingkuRýžový koláč nebo poleno. Na čem si pochutnávají o Vánocích v zahraničí?

Filipínské Vánoce přicházejí po kostelní mši. Rodiny se tradičně sejdou u jednoho velkého stolu a podávají dvě tradiční sladkosti. První z nich se jmenuje bibingka. Koláč pečený z rýžové mouky a kokosového mléka, který se tradičně peče na uhlí v terakotové nádobě s banánovými listy. Společně s koláčem servírují rodiny i puto bumbong. Filipínský koláč z fialové rýže, který se připravuje vařením mleté fialové rýže v páře v bambusové trubce.

přidejte na:
BB

15. 12. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář