Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Šafrán - jedno z nejdražších koření světa


Šafrán je někdy nazýván i jako krokus a využívá se hlavně v orientální, francouzské a španělské kuchyni. Skvěle dochutí rýžové pokrmy, drůbeží maso i ryby. Je to vytrvalá rostlinka, která se řadí do čeledi kosatcovité.


Rostlina má výrazný květ s bliznou a pěstuje se právě kvůli těm květům. Z květů se totiž získává ono vzácné koření. Šafrán je bohatý na éterické oleje a obsahuje také žluté barvivo. Může vyrůst až do 30 cm.


Cibulová hlíza je pod zemí, ale na povrchu ji zakrývají šupiny. Listy šafránu jsou rýhované a úzké, jsou hodně podobné trávě. Květy jsou zbarvené do fialové barvy. Blizny jsou červeno-oranžové. Pamatujte, že blizny se musí sbírat jedině ručně, jinak se poškodí. Proto je šafrán tak cenné koření.


Najdete ho na slunných a teplých místech, kde nechybí živná půda. Období květu trvá od března do června. Šafrán je nejdražším kořením na světě a není divu, když 1 kg šafránového koření získáte z 60 000 až 120 000 květů, což není zrovna malý počet.



Účinky šafránu


Šafrán obsahuje spoustu minerálních látek - draslík, hořčík, železo a další. Také v něm najdete vitamín A a C a je bohatý i na vlákninu. Pomáhá léčit jaterní či oční problémy a jeho léčebné účinky se využívají i při astmatu či dně. Dokáže také zmírnit menstruační křeče i bolesti.


Působí jako prevence proti vzniku rakoviny, posiluje imunitu a funguje i jako přírodní antidepresivum a afrodiziakum. 


Doporučuje se přidat alespoň 3 lístky šafránu do čajové směsi, kterou tvoří máta, fenykl a meduňka (vše po 1 lžičce), a hned byste se měli zbavit bolesti, nevolnosti i zvracení.



Šafrán zlepšuje trávení a dokonce i cirkulaci krve. Pokud si jej ale dopřejete v nadměrném množství, mohou se u vás projevit halucinace. Denní dávka by nikdy neměla přesáhnout 1 g.




Fotogalerie

Veronika

14. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře