Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Saláty s luštěninami


Luštěniny si nemusíte připravovat jen jedním způsobem. Čočka nemusí být upravena jen “na kyselo”. Zkuste si obměňovat způsoby úpravy jednotlivých luštěnin a třeba vám zachutnají v určité kombinaci s jinými surovinami. Dnes si připravíme letní salátky, ale tentokrát s luštěninami.


Salát s fazolemi, těstovinami a kukuřicí (2 - 3 porce)



  • Cuketa - 1 ks (středně velká)

  • Bílá paprika - 1 ks

  • Rajče - 4 ks (velká)

  • Červené fazole - 80 g (v suchém stavu) či 240 g v nálevu (ale hmotnost uvádíme bez nálevu)

  • Sterilovaná kukuřice - 140 g (hmotnost kukuřice bez nálevu)

  • Těstoviny - 150 g

  • Olivový olej

  • Barbecue koření


Jestli máte málo času na přípravu, použijte fazole nálevu. Když máte více času, připravte si nejprve suché fazole, které si namočíte den předem. V den přípravy pokrmu je slijte, opláchněte a dejte do hrnce s čistou vodou. Nechte je vařit asi 1 hodinu, aby vám změkly.


Trochu je osolte, ale až na závěr - těsně před koncem varu. V době, kdy se nám vaří fazole, si připravíme zbytek salátu. Asi půl hodiny před koncem vaření fazolek dejte vařit těstoviny. Papriku, rajčata a cuketu si nakrájejte na menší kousky, přidejte okapanou kukuřici, trochu olivového oleje a všechno důkladně promíchejte.


Dejte zeleninu do pánve a posypte barbecue kořením. Nechte smažit. Po pár minutách pustí rajčata s cuketou šťávu, tudíž se zelenina trochu podusí. Počkejte až se šťáva odpaří a poté k zelenině přidejte uvařené fazole. Před podáváním zeleninu promíchejte s již hotovými těstovinami a můžete servírovat.


Čočkový salát (3 - 4 porce)


  • Zelená čočka - 100 g

  • Mrkev - 2 ks (velké)

  • Cibule - 2 ks (středně velké)

  • Olej - řepkový či olivový (musí být vhodný pro tepelnou úpravu)

  • Sůl, pepř - na dochucení

  • Jablečný ocet




Cibuli si nakrájejte na drobno a mrkev si oloupejte a osmažte na oleji spolu s cibulí. Pak do pánve přidejte uvařenou čočku a všechny ostatní suroviny. Promíchejte a nechte ještě chvíli smažit. Tento salát můžete podávat jen tak nebo jej použijte jako přílohu k jídlu. Konzumovat ho lze jak studený, tak i teplý. Skvěle se k němu hodí celozrnné pečivo a pokud neseženete zelenou čočku, klidně použijte hnědou nebo červenou neloupanou.



Fotogalerie

Veronika

24. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře