Saláty s luštěninami


Luštěniny si nemusíte připravovat jen jedním způsobem. Čočka nemusí být upravena jen “na kyselo”. Zkuste si obměňovat způsoby úpravy jednotlivých luštěnin a třeba vám zachutnají v určité kombinaci s jinými surovinami. Dnes si připravíme letní salátky, ale tentokrát s luštěninami.


Salát s fazolemi, těstovinami a kukuřicí (2 - 3 porce)



  • Cuketa - 1 ks (středně velká)

  • Bílá paprika - 1 ks

  • Rajče - 4 ks (velká)

  • Červené fazole - 80 g (v suchém stavu) či 240 g v nálevu (ale hmotnost uvádíme bez nálevu)

  • Sterilovaná kukuřice - 140 g (hmotnost kukuřice bez nálevu)

  • Těstoviny - 150 g

  • Olivový olej

  • Barbecue koření


Jestli máte málo času na přípravu, použijte fazole nálevu. Když máte více času, připravte si nejprve suché fazole, které si namočíte den předem. V den přípravy pokrmu je slijte, opláchněte a dejte do hrnce s čistou vodou. Nechte je vařit asi 1 hodinu, aby vám změkly.


Trochu je osolte, ale až na závěr - těsně před koncem varu. V době, kdy se nám vaří fazole, si připravíme zbytek salátu. Asi půl hodiny před koncem vaření fazolek dejte vařit těstoviny. Papriku, rajčata a cuketu si nakrájejte na menší kousky, přidejte okapanou kukuřici, trochu olivového oleje a všechno důkladně promíchejte.


Dejte zeleninu do pánve a posypte barbecue kořením. Nechte smažit. Po pár minutách pustí rajčata s cuketou šťávu, tudíž se zelenina trochu podusí. Počkejte až se šťáva odpaří a poté k zelenině přidejte uvařené fazole. Před podáváním zeleninu promíchejte s již hotovými těstovinami a můžete servírovat.


Čočkový salát (3 - 4 porce)


  • Zelená čočka - 100 g

  • Mrkev - 2 ks (velké)

  • Cibule - 2 ks (středně velké)

  • Olej - řepkový či olivový (musí být vhodný pro tepelnou úpravu)

  • Sůl, pepř - na dochucení

  • Jablečný ocet




Cibuli si nakrájejte na drobno a mrkev si oloupejte a osmažte na oleji spolu s cibulí. Pak do pánve přidejte uvařenou čočku a všechny ostatní suroviny. Promíchejte a nechte ještě chvíli smažit. Tento salát můžete podávat jen tak nebo jej použijte jako přílohu k jídlu. Konzumovat ho lze jak studený, tak i teplý. Skvěle se k němu hodí celozrnné pečivo a pokud neseženete zelenou čočku, klidně použijte hnědou nebo červenou neloupanou.



přidejte na:

24. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář