Šampaňské v kuchyni

Pro některé z nás šampaňské představuje bublinkový nápoj zlaté barvy, na kterém si pochutnáváme ve výjimečných situacích. Ať už se jedná o romantické, rituální, světoznámé či jinak oblíbené události, které si chceme zpestřit něčím, co nepijeme každý den.


Ono ale šampaňské lze využít i při vaření. Obzvlášť výhodné je to pro ty, kterým je líto zbylý šampus jen tak vylít. Takhle ho zužitkujete celý a možná vám i více zachutná. Dnes si připravíme exkluzivní šampaňské želé.

#damejidlo-siroky 

Ovocné želé se šampaňským (8 vysokých sklenic)

Pokud jste si v létě udělali zásoby malin, borůvek a jahod, můžete je teď skvěle využít. Někdy je toto ovoce k dostání i v zimě v některých obchodech. Jinak můžete využít i jiné druhy ovoce, vždyť v kuchyni se má experimentovat. Třeba objevíte mnohem lepší variantu chutí.

  • Želatina - 7 plátků (můžete použít i agar, což je zdravější varianta z mořských řas)

  • Šampaňské - 1 láhev (správně vychlazené)

  • Krystalový cukr - 150 g

  • Jahody - 150 g

  • Maliny a borůvky - 1 hrst

Želé budete podávat ve vysokých skleničkách, ale nejprve si dejte do mrazáku vychladit 1 větší skleněnou mísu. Nechte ji tam několik hodin a pak začněte připravovat směs. Želatinu si připravíte tak, že si nastříháte želatinové plátky na širší proužky a necháte je ponořené ve studené vodě minimálně 5 minut.

Do hrnce nalijte sklenku šampaňského, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Pomalu přiveďte k varu a počkejte, až se cukr zcela rozpustí. Poté hrnec odstavte, osušte papírovou utěrkou želatinové pásky a po částech vmíchejte do teplé směsi. Opět míchejte tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí.


Želatinovou směs nalijte do vychlazené mísy a po částech přimíchávejte zbytek šampaňského. Míchejte jemně, aby ve směsi zůstalo co nejvíce bublinek. Pokud vám ve směsi vznikne pěna, můžete ji odebrat lžící. Poté přikryjte potravinovou fólií a dejte opět do mrazáku, ale tentokrát už jen na 1 hodinu.


Pak ji vyndejte a přidejte ovoce. Směsí pak zaplňte skleničky, které nakonec uložte do ledničky. Nechte je tam celou noc, aby želé krásně ztuhlo. Na druhý den můžete podávat bublající a praskající želé, jenž každého okouzlí nejen svým vzhledem, ale i fantastickou chutí.


#tescoma-siroky 
přidejte na:

03. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář