Pro některé z nás šampaňské představuje bublinkový nápoj zlaté barvy, na kterém si pochutnáváme ve výjimečných situacích. Ať už se jedná o romantické, rituální, světoznámé či jinak oblíbené události, které si chceme zpestřit něčím, co nepijeme každý den.
Ono ale šampaňské lze využít i při vaření. Obzvlášť výhodné je to pro ty, kterým je líto zbylý šampus jen tak vylít. Takhle ho zužitkujete celý a možná vám i více zachutná. Dnes si připravíme exkluzivní šampaňské želé.
Ovocné želé se šampaňským (8 vysokých sklenic)
Pokud jste si v létě udělali zásoby malin, borůvek a jahod, můžete je teď skvěle využít. Někdy je toto ovoce k dostání i v zimě v některých obchodech. Jinak můžete využít i jiné druhy ovoce, vždyť v kuchyni se má experimentovat. Třeba objevíte mnohem lepší variantu chutí.
Želatina - 7 plátků (můžete použít i agar, což je zdravější varianta z mořských řas)
Šampaňské - 1 láhev (správně vychlazené)
Krystalový cukr - 150 g
Jahody - 150 g
Maliny a borůvky - 1 hrst
Do hrnce nalijte sklenku šampaňského, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Pomalu přiveďte k varu a počkejte, až se cukr zcela rozpustí. Poté hrnec odstavte, osušte papírovou utěrkou želatinové pásky a po částech vmíchejte do teplé směsi. Opět míchejte tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí.
Želatinovou směs nalijte do vychlazené mísy a po částech přimíchávejte zbytek šampaňského. Míchejte jemně, aby ve směsi zůstalo co nejvíce bublinek. Pokud vám ve směsi vznikne pěna, můžete ji odebrat lžící. Poté přikryjte potravinovou fólií a dejte opět do mrazáku, ale tentokrát už jen na 1 hodinu.
Pak ji vyndejte a přidejte ovoce. Směsí pak zaplňte skleničky, které nakonec uložte do ledničky. Nechte je tam celou noc, aby želé krásně ztuhlo. Na druhý den můžete podávat bublající a praskající želé, jenž každého okouzlí nejen svým vzhledem, ale i fantastickou chutí.
Týna Ryglová 29. 08. 2024, 07:20