Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Saturejka - skvělé koření i lék


Saturejka nejčastěji pomáhá při potížích trávícího traktu


Saturejka sice nemá atraktivní vzhled, ale ohromí vás svými léčivými a chuťovými vlastnostmi. Díky tomu patří mezi nejoblíbenější druhy koření. Dokáže nahradit i černé koření neboli pepř. Saturejka je také jednou ze složek provensálského koření.


Používala se už v prvním století a byla oblíbenou bylinkou především na Balkáně, ve Francii a Itálii. Římané ji přidávali do omáček a používala se i při výrobě octu. Pro některé byla často používaným afrodisiakem. Ve staročeské kuchyni se objevila až v 9. století.


Účinky


Saturejka nejvíce prospívá trávení. Díky ní se těžká jídla stávají lehce stravitelnými. Má pozitivní vliv na správnou funkci střev a žaludku, proto se doporučuje při potížích s nadýmáním, průjmech či v případě koliky. Pokud vás trápí střevní křeče, tato bylinka vám je spolehlivě odstraní. Zmírňuje projevy při onemocnění dýchacích cest v podobě čaje či přísady do koupele. Je prospěšná i při čištění mastné pleti a má dezinfekční účinky.


Saturejka v kuchyni


Saturejku si můžete vypěstovat sami v květináči, ideálně ji dejte na slunečné místo, nebo ji snadno seženete i v zahradnictví. Její sezóna trvá od jara až do podzimu, ale pokud si ji chcete usušit, měli byste ji sbírat už v červenci či v srpnu, aby se vám pomalu usušila. Sušit byste ji ale měli pouze ve stínu. Skladovat ji můžete v sáčcích či ve sklenicích, které jsou vyrobeny z tmavého skla. Tím si saturejka udrží své aroma po delší dobu. Tuto bylinku můžete použít jak čerstvou, tak i sušenou. Saturejku si oblíbíte díky příjemně voňavé chuti a můžete ji používat místo pepře.


Její výrazná pepřová chuť skvěle doplní jakýkoliv masitý pokrm, hodí se do nádivek, ale můžete ji použít také při grilování ryb nebo dušení zeleniny. Přidat ji můžete i do sterilovaných okurek a je skvělá k zelí či houbám. Čerstvé lístky se používají do salátů, polévek či luštěninových pokrmů. Sušenou můžeme přidat do smetanových omáček. Sušenou saturejkou také můžete dochutit vaječné pokrmy. Pokrmy s luštěninami jsou těžké, nadýmají a těžko se tráví. Pokud ale k luštěninám přidáte saturejku, tyto potíže zmizí.


Fotogalerie

Veronika

12. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře