Neváhejte zařadit do svého jídelníčku i méně obvyklé druhy ovoce!
Ačkoliv zní jeho název poměrně netradičně, dračí ovoce neboli pitaya se dá koupit v celé řadě obchodů i u nás a jeho popularita raketově roste.
Jedná se o plod kaktusu Hylocereus cactus, kterému se přezdívá Královna Honolulu a jehož květy se otevírají výhradně v noci. Pitaya má buď bílou nebo jasně růžovou dužinu.
Jak ho upravit a v čem pomůže?
Dračí ovoce má mírně sladkou chuť připomínající kiwi a hrušku. Můžete ho přidávat do smoothie nápojů, salátů či ovocných sorbetů. Hodí se ale i do slaných pokrmů, kterým dodá exotický nádech. Setkáte se s ním třeba v receptech na salsu nebo jako přísadu do vegetariánských či masových směsí.
Co se týče výživových hodnot, ve 100 gramech dužiny se skrývá 60 kcal, 1,2 gramy bílkovin, 13 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny a žádné tuky. Jak sami vidíte, je to poměrně nízkokalorické ovoce, které obsahuje méně cukrů, než bychom od plodu tohoto typu čekali.
Z MIKROŽIVIN STOJÍ ZA ZMÍNKU:
HOŘČÍK
Jako bohatý zdroj hořčíku je dračí ovoce vyhledáváno mezi sportovci. Tento minerál totiž významně ovlivňuje metabolismus bílkovin, kontrakci svalů, produkci energie i regulaci hladiny krevního cukru.
VITAMINY SKUPINY B
Tyto živiny mají vliv na hospodaření s energií, zlepšují koncentraci a zvyšují (hlavně vitamin B12) produkci červených krvinek.
VITAMIN C A FOSFOR
Tyto dvě látky můžeme bez váhání pasovat na rytíře v boji proti stárnutí. Fosfor chrání a regeneruje buňky. Spolu s vitaminem C udržuje pleť pevnou a brání předčasnému stárnutí.
ANTIOXIDANTY
V dračím ovoci jich najdete hned několik typů, zejména pak betalainy a flavonoidy, které jednak bojují proti škodlivým volným radikálům, ale současně snižují riziko celé řady nebezpečných onemocnění (choroby srdce, některé druhy rakoviny atd.).
ŽELEZO
Jako jeden z mála druhů ovoce obsahuje tento exotický plod překvapivě velké množství železa, které hraje klíčovou roli v transportu kyslíku i v produkci energie.
V neposlední řadě musíme zmínit také OBSAH PROBIOTIK v dužině dračího ovoce. Jedná se o specifický druh vlákniny sloužící jako potrava užitečným baktériím ve střevě. Pokud je osídlení střeva těmito baktériemi dostatečné, výrazně klesá riziko infekcí zažívacího traktu a podle některých studií může přísun probiotik zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění střev.