Šiitake: posiluje imunitní systém a snižuje cholesterol

Znáte houževnatec jedlý? Zřejmě ne. S názvem Šiitake jste se už ale určitě setkali. Tuhle dřevokaznou houbu z východní Asie ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše imunita, srdce a cévy.

V exotické kuchyni se tato lahodná a voňavá houba nevyužívá jen kvůli své delikátnosti.

Už před tisíci lety objevila asijská medicína její léčivé účinky. Šiitake příznivě působí na posilování imunitního systému, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje vitaminy skupiny B, dále pak měď, selen, zinek a mangan. Má také antivirové a antibiotické vlastnosti a její pravidelná konzumace může snížit riziko cévních a mozkových příhod. A tím to zdaleka nekončí! Tahle houba prý funguje i jako účinné afrodiziakum.

A jak ji připravit?

Šiitake se hodí k dušenému masu, ale také do nejrůznějších polévek, rizota nebo k těstovinám.Šiitake: posiluje imunitní systém a snižuje cholesterol Dá se z ní ale udělat i klasická smaženice. V kuchyni s ní můžete nakládat podobně jako byste vařili z našich hříbků. Stejným způsobem byste ji měli i očistit. Nikdy ji tedy neoplachujte pod tekoucí vodou, šiitake je velmi porézní a má tendenci vodu nasáknout.

Kde šiitake koupit?

Pokud by vám tahle houba zachutnala, můžete i u nás koupit substrát k jejímu pěstování. Čerstvé houby seženete v asijských tržnicích nebo na farmářských trzích. Naopak sušené jsou k dostání téměř v každé prodejně s asijskými specialitami. Stejně jako naše sušené houby je ale třeba je před přípravou namočit.

přidejte na:
BB

20. 02. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář