Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Skořice vám provoní celou kuchyň


Skořice pochází z kůry Skořicovníku. Jedná se o exotický strom, který se nachází v Indii. Používá se především jako koření, ale lidé ji vyhledávají i kvůli dalšímu využití. Již staří Řekové a Egypťané si skořici považovali. Cenili si zázračných účinků, protože je nejen skvělou prevencí, ale i účinným lékem.


Skořice jako lék


Skořice je oblíbená i díky jejímu všestrannému využití. Představte si, že se z ní vyrábí i oleje, tinktury či mastičky, ale dokonce i svíčky a využívá se i na poli farmacie k výrobě léků. Pokud chcete skutečně zatočit s chřipkou či angínou, traduje se, že by vám měla pomoci kombinace skořice a medu.


Skořice není jen tak nějaké koření. Prý má v sobě ukryté látky, které zabraňují vzniku rakoviny a také snižují projevy rakovinného bujení. Skořice má dle odborníků schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. V praxi to vypadá tak, že k nádorovým buňkám nepustí živiny ani kyslík, tudíž brání dalšímu růstu. Dokonce se mluví i o vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Z výzkumu vyplývá, že pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.



Skořici byste si měli pravidelně dopřávat i v případě, že se snažíte zhubnout. Díky oné schopnosti snižovat hladinu cukru v krvi, dle odborníků skořice zlepšuje funkci inzulinu. Samozřejmě to ale vše souvisí i s pravidelným pohybem a správným stravováním. Kromě toho skořice prospívá i naší mysli. Zahání chmury, zlepšuje náladu a dokonce působí i jako přírodní afrodiziakum.



Využití v kuchyni


Seženete ji v běžných obchodech v různých formách - celou, drcenou i mletou. Měli byste ji ideálně skladovat v uzavřeném sáčku či nádobě a to ve vlhkém prostředí (max. 70 %) a při teplotě do 20 °C. Hodně se používá k dochucení moučníků, zmrzlin, palačinek, přidává se i do kávy, omáček, marinád, různých likérů či do sladkého pečiva (jistě znáte skořicové šneky). Toto koření se hodí i na maso a zeleninu, ale především si bez skořice neumíme představit svařené víno.





Fotogalerie

Veronika

22. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře