Skrytý cukr, na který je lepší si dát pozor

Cukr se považuje za až téměř zakázanou přísadu při zdravém stravování. Cukr do dezertů, kávy či čaje jako by ani nepatřil. Lidé však často zapomínají, že cukr nenajdeme pouze v podobě bílého sypkého prášku nebo kostek.

V mnoha potravinách najdeme skrytý cukr, na který se zaměříme právě v tomto článku. Neznamená to však, že tyto potraviny nesmíte jíst, pokud se snažíte zhubnout či žít zdravě. Znamená to pouze, že je důležité s tím počítat, nestavět na těchto potravinách jídelníček a jíst je v omezeném množství.

OVOCE

Ovoce se tváří jako zdravá svačina. Pár kousků, smoothies – to zní zdravě, ne? Není tomu vždy tak. SamozřejměSkrytý cukr, na který je lepší si dát pozor ovoce patří mezi zdravé potraviny a mělo by mít zastoupení v jídelníčcích, ale ne na prvním místě. Takové jedno smoothie může obsahovat více kalorií a jednoduchých cukrů, než si možná myslíte. Ovoce tedy pochopitelně zařazujte, avšak smoothies raději omezte nebo vybírejte takové ovoce a zeleninu, které mají menší obsah cukru.

KÁVA

Káva, především letní ledová nebo tematická v řetězcích, obsahuje spoustu cukru, se kterým možná ani nepočítáte. Taková jedna ledová vyšlehaná káva s příchutí kokosu může mít až 500 kalorií a je plná jednoduchých cukrů. To samé platí o tematických kávách třeba na Vánoce.

CEREÁLIE, KAŠE

Další skupinou potravin, které se tváří jako zdravé, ale bývají plné cukru, jsou různé cereálie, kaše a další „snídaňové“ produkty. Často na těchto výrobcích naleznete nápis fit, zdravé, obohacené bílkovinami nebo vhodné na snídani. Nezapomeňte se však podívat také na složení, které vás často překvapí. To, že je někde napsané zdravé, ještě neznamená, že daná potravina obsahuje málo kalorií nebo neobsahuje cukr.

přidejte na:
BB

23. 02. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář