Skvělé polévky pro zahřátí organismu

 

Mráz za okny a chladné počasí, vybízí k častějšímu pojídání polévek. Změna teplot a prostředí, kdy se střídá chlad s teplem z vytopených domů a kanceláří, je doslova rájem k nemocem a nachlazení. Lidský organismus se tak stává oslabeným a je třeba ho zahřát i zevnitř. Přinášíme pár tipů na polévky, které náš organismus dokáží zahřát, a doslova ho “nakopnout” vitamíny. Využijte sezónních potravin, které jsou plné vitamínů a těch správných živin.

 

Mrkvovo-zázvorová polévka

Suroviny: 5 mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 4 cm čerstvého zázvoru, vývar, šťáva z půl citrónu, sůl, pepř, tymián, 2 lžíce oleje, chilli, zakysaná smetana

 
 
 

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, tymián, nastrouhaný zázvor a zalijeme vývarem. Poté co změkne mrkev, rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Nakonec přidáme chilli, které prohřívá tělo a ničí bacily. Můžeme dozdobit zakysanou smetanou.

 

Dýňovo-rajčatová polévka

Suroviny: 2 rajčata, 1 kg dužiny dýně Hokkaido, 1 jablko, 2 PL másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 cm zázvoru, 1 PL kari, 1 l silného kuřecího vývaru, sůl, pepř, 150 ml smetany ke šlehání, citrónová šťáva, 1 lžička cukru na dochucení, 1 PL olivového oleje

 

 

Nejprve si oloupeme dýni, poté dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostky. Rajčata zbavených šlupek nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Necháme rozpustit máslo, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, zázvor, kari a osmahneme. Poté přisypeme dýni, jablka a rajčata a znovu krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit pod poklicí na mírném ohni doměkka. Polévku propasírujeme a zbytek rozmixujeme. Zjemníme ji smetanou a necháme ještě jednou projít varem. Nakonec dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.

 
Polský boršč
 
Suroviny: 2 l vody, 0,5 kg hovězího masa, 4 ks bobkového listu, 2 sklenice sterilované řepy, 1 cibule, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), celý pepř, nové koření, kousek uzeného, morkové kosti
 
 
 
 
Z masa, kořenové zeleniny a koření uvaříme silný vývar. Řepu si necháme na později. Po uvaření hovězího masa ho z vývaru vytáhneme a přidáme sterilovanou řepu i s nálevem. Polévka bude mít jasně červenou barvu. Necháme prohřát, ale nesmí dojít k varu, jinak polévka ztratí barvu. Ihned podáváme.
 
 
Přejeme vám dobrou chuť a krásné podzimní dny, plné úsměvu.
 
 
 
 
 
 
přidejte na:

23. 11. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář