Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Skvělé polévky pro zahřátí organismu


Mráz za okny a chladné počasí, vybízí k častějšímu pojídání polévek. Změna teplot a prostředí, kdy se střídá chlad s teplem z vytopených domů a kanceláří, je doslova rájem k nemocem a nachlazení. Lidský organismus se tak stává oslabeným a je třeba ho zahřát i zevnitř. Přinášíme pár tipů na polévky, které náš organismus dokáží zahřát, a doslova ho “nakopnout” vitamíny. Využijte sezónních potravin, které jsou plné vitamínů a těch správných živin.


Mrkvovo-zázvorová polévka

Suroviny: 5 mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 4 cm čerstvého zázvoru, vývar, šťáva z půl citrónu, sůl, pepř, tymián, 2 lžíce oleje, chilli, zakysaná smetana





Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, tymián, nastrouhaný zázvor a zalijeme vývarem. Poté co změkne mrkev, rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Nakonec přidáme chilli, které prohřívá tělo a ničí bacily. Můžeme dozdobit zakysanou smetanou.


Dýňovo-rajčatová polévka

Suroviny: 2 rajčata, 1 kg dužiny dýně Hokkaido, 1 jablko, 2 PL másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 cm zázvoru, 1 PL kari, 1 l silného kuřecího vývaru, sůl, pepř, 150 ml smetany ke šlehání, citrónová šťáva, 1 lžička cukru na dochucení, 1 PL olivového oleje




Nejprve si oloupeme dýni, poté dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostky. Rajčata zbavených šlupek nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Necháme rozpustit máslo, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, zázvor, kari a osmahneme. Poté přisypeme dýni, jablka a rajčata a znovu krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit pod poklicí na mírném ohni doměkka. Polévku propasírujeme a zbytek rozmixujeme. Zjemníme ji smetanou a necháme ještě jednou projít varem. Nakonec dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.


Polský boršč

Suroviny: 2 l vody, 0,5 kg hovězího masa, 4 ks bobkového listu, 2 sklenice sterilované řepy, 1 cibule, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), celý pepř, nové koření, kousek uzeného, morkové kosti




Z masa, kořenové zeleniny a koření uvaříme silný vývar. Řepu si necháme na později. Po uvaření hovězího masa ho z vývaru vytáhneme a přidáme sterilovanou řepu i s nálevem. Polévka bude mít jasně červenou barvu. Necháme prohřát, ale nesmí dojít k varu, jinak polévka ztratí barvu. Ihned podáváme.


Přejeme vám dobrou chuť a krásné podzimní dny, plné úsměvu.






Fotogalerie

Veronika

23. 11. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře