Tato polévka vám dodá energii a když si ji připravíte den předem, bude chutnější a výživnější. Kapustnica se dá připravit na vícero způsobů, ale tahle je naše oblíbená.
Kapustnica s klobáskou a švestkami (4 porce)
Uzené plecko - 250 g
Kysané zelí - 300 g
Sušené švestky - 50 g
Cibule - 2 ks
Česnek - 4 stroužky
Pepř - 4 kuličky
Nové koření - 4 kuličky
Bobkový list - 2 ks
Sladká paprika - 1 lžička
Papriková klobása - 1 nožka (doporučujeme čabajku, kterou nakrájíte na kolečka)
Smetana - 150 ml
Hladká mouka - 1 lžíce
Máslo - 1 lžíce
Pepř a sůl - na dochucení
Mezitím si musíte ještě zahustit polévku. Nejprve si důkladně rozmíchejte smetanu se lžící mouky a pomalu za stálého míchání přilévejte do polévky. Pak si na másle osmažte lžičku sladké papriky, vhoďte do polévky a nechte ji ještě pár minut vařit. Maso vám už určitě vychladlo, tak ho můžete nakrájet na úhledné kostky.
Pokud je polévka málo dochucená, zkuste tam nejprve přilít trochu láku (šťávy z kysaného zelí). Pak ještě osolte a opepřete a polévka je hotová. Polévka je hustá, takže ji můžete jíst bez pečiva. Pokud ale k polévkám rádi něco přikusujete, záleží už jen na vás, jestli si k ní vezmete chléb či jiné čerstvé pečivo.
Do polévky můžete přidat i další suroviny, které ji skvěle dochutí. Jestli si chcete připravit hustější polévku, stačí do ní se zelím přidat 3 brambory, které do sebe vtáhnou všechny chutě. Nekrájejte je a vložte je tam celé. Náš další skvělý tip je přidat do polévky ještě sušené houby. Ty ale musíte předem namočit do vody, pak vodu vylít a do polévky dát jen hříbky.