Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Slovenská kapustnica


Tato polévka vám dodá energii a když si ji připravíte den předem, bude chutnější a výživnější. Kapustnica se dá připravit na vícero způsobů, ale tahle je naše oblíbená.


Kapustnica s klobáskou a švestkami (4 porce)


  • Uzené plecko - 250 g

  • Kysané zelí - 300 g

  • Sušené švestky - 50 g

  • Cibule - 2 ks

  • Česnek - 4 stroužky

  • Pepř - 4 kuličky

  • Nové koření - 4 kuličky

  • Bobkový list - 2 ks

  • Sladká paprika - 1 lžička

  • Papriková klobása - 1 nožka (doporučujeme čabajku, kterou nakrájíte na kolečka)

  • Smetana - 150 ml

  • Hladká mouka - 1 lžíce

  • Máslo - 1 lžíce

  • Pepř a sůl - na dochucení

Opláchněte uzené plecko a dejte ho vařit. Potom ho sceďte, abyste se zbavili přebytku uzenářské soli. Uzené pak dejte opět do hrnce, zalijte vlažnou vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit minimálně 20 minut a pak tam přidejte zelí. To ale předem vymačkejte a nakrájejte na menší kusy.

Tu šťávu (lák) si nechte někde stranou, neboť ho použijete na závěrečné dochucení. Cibuli si nakrájejte na tenká kolečka a vhoďte ji také do hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, švestkami, klobásou a kořením. Vše promíchejte a nechte vařit ještě 2 hodiny, aby vám maso pěkně změklo. Po těch 2 hodinách maso vyjměte a nechte v misce vychladnout.

Mezitím si musíte ještě zahustit polévku. Nejprve si důkladně rozmíchejte smetanu se lžící mouky a pomalu za stálého míchání přilévejte do polévky. Pak si na másle osmažte lžičku sladké papriky, vhoďte do polévky a nechte ji ještě pár minut vařit. Maso vám už určitě vychladlo, tak ho můžete nakrájet na úhledné kostky.


Pokud je polévka málo dochucená, zkuste tam nejprve přilít trochu láku (šťávy z kysaného zelí). Pak ještě osolte a opepřete a polévka je hotová. Polévka je hustá, takže ji můžete jíst bez pečiva. Pokud ale k polévkám rádi něco přikusujete, záleží už jen na vás, jestli si k ní vezmete chléb či jiné čerstvé pečivo.


Do polévky můžete přidat i další suroviny, které ji skvěle dochutí. Jestli si chcete připravit hustější polévku, stačí do ní se zelím přidat 3 brambory, které do sebe vtáhnou všechny chutě. Nekrájejte je a vložte je tam celé. Náš další skvělý tip je přidat do polévky ještě sušené houby. Ty ale musíte předem namočit do vody, pak vodu vylít a do polévky dát jen hříbky.


Fotogalerie

Veronika

08. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře