Připravte si pravé slovenské halušky s bryndzou
Halušky s bryndzou (česky brynzou) patří mezi typické slovenské pokrmy a dokonce jsou slovenským národním jídlem. Brynza je měkký solený ovčí sýr. Má výraznou chuť. Pokud se domníváte, že je příprava tohoto pokrmu nějak náročná, pak vás vyvedeme z omylu.
Vždy ale vybírejte kvalitní potraviny, nešetřete na nich. A pokud vám vadí mouka, můžete ji nahradit bezlepkovou. Rozdíl v chuti není tak patrný. Brynza navíc prospívá zdraví, neboť se jedná o mléčný výrobek s přívlastkem probiotický. Postup výroby se dědil z generace na generaci, což je důvodem, proč existuje tolik variant, jak připravit halušky s brynzou. Někteří používají mouku, jiní kombinují polohrubou mouku a syrové brambory. Většinou se podávají s brynzou a osmaženou slaninou.
Halušky s brynzou (4 porce)
Brambory - 1 kg
Hrubá mouka - 300 g
Brynza - 250 g
Uzená slanina - 100 g (vybírejte vždy kvalitní)
Sůl
Pažitka - k dozdobení
Brambory zbavte slupek a pak je nastrouhejte najemno. Smíchejte je s moukou a míchejte tak dlouho, dokud se vám nevytvoří husté těsto. Hotové těsto byste měli poznat dle toho, že se bude lehce odlepovat od mísy. Slaninu si nakrájejte na menší kostičky a nechte je vyškvařit na pánvi.
Nyní si připravte velký hrnec, nalijte do něj vodu a přidejte sůl. Jakmile se začne vařit voda, po malých dávkách protlačte těsto skrz síto na halušky. Vařečkou jej celé propasírujte do vroucí vody a nechte pár minut vařit, aby vám trochu nabyly. Hotové a správně uvařené halušky poznáte jednoduše. Musí vyplavat na povrch.
Nyní je vyberte nejlépe děrovanou naběračkou, abyste nenabírali i vodu. Halušky pak vložte do mísy, ve které je promícháte s brynzou. Před podáváním je musíte lehce omastit, navrch dejte kopeček vyškvařené slaniny a ozdobte pažitkou. Když budete chtít mnohem víc zvýraznit chuť, přimíchejte do halušek i zakysanou pochoutkovou smetanu.
majka 16. 08. 2016, 21:35