Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Slovenské halušky s bryndzou

Připravte si pravé slovenské halušky s bryndzou

Halušky s bryndzou (česky brynzou) patří mezi typické slovenské pokrmy a dokonce jsou slovenským národním jídlem. Brynza je měkký solený ovčí sýr. Má výraznou chuť. Pokud se domníváte, že je příprava tohoto pokrmu nějak náročná, pak vás vyvedeme z omylu.

Vždy ale vybírejte kvalitní potraviny, nešetřete na nich. A pokud vám vadí mouka, můžete ji nahradit bezlepkovou. Rozdíl v chuti není tak patrný. Brynza navíc prospívá zdraví, neboť se jedná o mléčný výrobek s přívlastkem probiotický. Postup výroby se dědil z generace na generaci, což je důvodem, proč existuje tolik variant, jak připravit halušky s brynzou. Někteří používají mouku, jiní kombinují polohrubou mouku a syrové brambory. Většinou se podávají s brynzou a osmaženou slaninou.

Halušky s brynzou (4 porce)

  • Brambory - 1 kg

  • Hrubá mouka - 300 g

  • Brynza - 250 g

  • Uzená slanina - 100 g (vybírejte vždy kvalitní)

  • Sůl

  • Pažitka - k dozdobení

Brambory zbavte slupek a pak je nastrouhejte najemno. Smíchejte je s moukou a míchejte tak dlouho, dokud se vám nevytvoří husté těsto. Hotové těsto byste měli poznat dle toho, že se bude lehce odlepovat od mísy. Slaninu si nakrájejte na menší kostičky a nechte je vyškvařit na pánvi.

Nyní si připravte velký hrnec, nalijte do něj vodu a přidejte sůl. Jakmile se začne vařit voda, po malých dávkách protlačte těsto skrz síto na halušky. Vařečkou jej celé propasírujte do vroucí vody a nechte pár minut vařit, aby vám trochu nabyly. Hotové a správně uvařené halušky poznáte jednoduše. Musí vyplavat na povrch.

Nyní je vyberte nejlépe děrovanou naběračkou, abyste nenabírali i vodu. Halušky pak vložte do mísy, ve které je promícháte s brynzou. Před podáváním je musíte lehce omastit, navrch dejte kopeček vyškvařené slaniny a ozdobte pažitkou. Když budete chtít mnohem víc zvýraznit chuť, přimíchejte do halušek i zakysanou pochoutkovou smetanu.

Fotogalerie

LucieBlazejova

16. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
majka
podnetný a inšpirujúci článok o haluškách

majka 16. 08. 2016, 19:35

Facebook komentáře