Smrkové jehličí zamete se záněty dýchacích cest

Procházka lesem vám udělá dobře na duši i na těle. A když si cestou nasbíráte pár smrkových větviček, přinesete si domů i skvělý prostředek proti kašli a bolestem svalů a kloubů.

Smrkové jehličí zamete se záněty dýchacích cest Smrkové jehličí je jedna z mála léčivek, které se dají sbírat i v zimě, kdy ostatní byliny odpočívají v zamrzlé půdě.
Zimní větvičky jsou sice na obsah blahodárných látek chudší než jarní výhonky, i tak se v nich ale skrývá dost vitaminu C a vonných silic na to, abychom z nich měli užitek.

Smrk je v bylinkářství ceněný především pro vysoký podíl terpentýnové silice, která pomáhá uvolňovat hleny a prokrvit organismus, čímž celkově uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Navíc má antibakteriální účinek. Smrk se proto řadí mezi bylinky užívané při kašli, rýmě, zánětu průdušek, dutin i horních cest dýchacích nebo astmatu. V takovém případě ho nejvíce oceníte v podobě čaje.

SMRKOVÝ ČAJ

Stačí si z lesa donést smrkovou větvičku (o Vánocích ji klidně odstřihněte z vánočního stromku), opláchnout ji, nastříhat na krátké kousky, vhodit do studené vody, nechat přejít varem, 15 minut louhovat a na závěr přecedit.

Smrkový čaj se dá užívat i jako kloktadlo při bolestech v krku, zánětech dásní a jiných zánětech dutiny ústní. Pokud ale chcete při jeho přípravě zachovat alespoň část vitaminu C, zalijte jehličí převařenou vodou zchladlou na 90 stupňů. Když k němu po vychladnutí přidáte šťávu z citronu a med, získáte lektvar nejen na kašel, ale i na celkovou podporu obranyschopnosti.

SMRKOVÁ PÁRA

Při nachlazení a zánětech dýchacích cest vám udělá dobře i inhalace smrkové páry. Do hrnce s vroucí vodou vhoďte několik větviček, klidně i šišky, a s ručníkem roztaženým nad hlavouSmrkové jehličí zamete se záněty dýchacích cest vdechujte výpary. Pozor, neopařte se!

Díky tomu, že smrková silice prokrvuje, tiší také bolesti kloubů i svalů a užívá se při revmatu nebo na namožené svaly a bolavá záda. Lékařka a bylinkářka Alena Hamplová proto doporučuje tradiční masážní přípravky typu Lesana a Alpa obohatit o sílu smrkového jehličí. Jednoduše k nim přidejte trochu nasekaných jehliček a nechte měsíc macerovat.

Pozor na dlouhodobé užívání

Dlouhodobého užívání jehličnanů se ale vyvarujte. Obsahují totiž spoustu terpenů, které by mohly ve vyšších dávkách dráždit ledviny. Proto se přípravky z nich nemají podávat lidem s onemocněním ledvin. 

přidejte na:
BB

09. 02. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář