Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Současné trendy ve vaření a gastronomii


Kdo se chce v současné gastronomii vyznat, musí jít s dobou a sledovat trendy. A protože jich je mnoho a stále přibývají, trošku vám to usnadníme a představíme vám ty nejaktuálnější z nich, které právě frčí i u nás. 




Raw strava

Jeden z velmi populárních aktuálních trendů je tzv. raw food nebo také syrová či živá strava. Princip je jednoduchý, při tepelné přípravě pokrmů se nepřekračuje hranice cca 40°C, vyznavači raw totiž věří, že jakákoliv drastičtější tepelná, chemická nebo průmyslová úprava pokrm zbavuje důležitých výživových hodnot a vitamínů.


Slow Food

Slow food je neziskové mezinárodní sdružení, které vzniklo jako reakce na rozmach fastfoodů v Itálii již v roce 1989. Do povědomí Čechů se ale dostává až nyní. Hlavní myšlenkou je podpora místních produktů a tradiční gastronomie, návrat ke kultuře stolování a vychutnávání si jídla.




Gastro školy a online kurzy

Kurzy a školy vaření jsou opět in. S novými gastronomickými směry a trendy vzrostla poptávka i po vzdělávání gastronomických laiků. Kurzy vaření se pořádají na nejrůznější témata, včetně moderních kuchyní jako je raw nebo fusion. Novinkou jsou tzv. online video kurzy vaření, se kterými začal světoznámý kuchař Jamie Oliver a trend tak rozšířil do celého světa. Stačí mít webkameru, účet na Googlu a předem připravené suroviny a známí kuchaři s vámi budou vařit v přímém přenosu z jejich kuchyně do vaší.





Street food

Časy, kdy jídlo z ulice znamenalo párek v rohlíku nebo hranolky do kelímku jsou naštěstí již nenávratně pryč. V současnosti zažívá české „pouliční“ rychlé občerstvení velký rozvoj. Boom zažívají aktuálně plněné masové bagety „banh mi“ původem z Vietnamu, hot dogy amerického stylu a čínské knedlíčky „dim sum“. 




Fotogalerie

Veronika

07. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře