Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Špenát - někým milován, někým zatracován!


Chcete zpomalit proces stárnutí? Vsaďte na špenát!


Špenát se nám usadil v podvědomí spolu se slavným Pepkem Námořníkem. Pamatujete si, jak Pepkovi vždycky po špenátu narostly svaly? Špenát sice neobsahuje tolik železa, jak bylo kdysi mylně propagováno (chyba v desetinné čárce), ale i přesto ohromně prospívá našemu zdraví.


Proč bychom měli špenát zařadit na svůj jídelníček?


Díky vyšší hladině draslíku se špenát doporučuje k léčbě vysokého krevního tlaku, zácpy či anémie. Pokud jej budete konzumovat častěji, tak díky vysokému obsahu beta-karotenů tím můžete předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice. Tyto skvrny patří mezi důvody oslepnutí u starších lidí. Špenát je také bohatý na kyselinu listovou, která pomáhá snížit riziko předčasného porodu a snižuje i pravděpodobnost vzniku vývojových vad. Obsahuje vitamín A, B, C, E, K a také v něm najdete železo, fosfor, hořčík, vápník, jód a draslík.


Příznivě ovlivňuje činnost srdce. Chrání naše tělo před volnými radikály a díky tomu stárneme pomaleji. Zlepší nám náladu, zažene stres i únavu. Špenát posílí naši imunitu i funkci mozku, zlepší kvalitu vašich vlasů, nehtů, kostí i zubů. Pomůže vám odvodnit tělo neboť působí jako diuretikum (pomáhá s vylučováním). Je také cenným antioxidantem. Může vám také snížit cholesterol a léčí bradavice, kuří oka, spáleniny, záněty sliznic v ústech a žaludku.


Špenát v kuchyni


Listy špenátu můžete skladovat v ledničce, ale raději je spotřebujte do tří dnů. Pokud se ho rozhodnete zmrazit, tak vám samozřejmě vydrží déle. Jen málokterá zelenina si dokáže v chladu udržet své cenné látky. A špenát to dokáže a vydrží vám v mrazáku i rok. Doporučuje se jej kupovat čerstvý, ale seženete mražené listy i špenátový protlak. Největší nutriční přínos pro nás má čerstvý špenát. Jen musíte zkontrolovat, aby listy nebyly zvadlé nebo s hnědými tečkami. Těm se při nákupu vyhněte.


Jeho využití v kuchyni je široké. Často se používá do těstovin, omáček, pomazánek, polévek, knedlíků, ale  také do palačinek, slaných koláčů, do salátů či jako příloha k masu nebo rybám. Výbornými společníky špenátu jsou třeba vajíčka, česnek, šunka, mozzarella, med, smetana, mandle a hrušky. Dá se ale také použít na pizzu nebo k různým sýrům. Jeho chuť ale nejlépe podtrhnou piniové oříšky.


Fotogalerie

Veronika

02. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře