Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Špenát v kuchyni


Jeho jemná chuť a textura se skvěle hodí skoro do každého receptu a vyjímá se tak ve všech světových kuchyních. Dnes si jej můžete vypěstovat sami nebo koupit čerstvý listový a můžete z něj tak vytvořit opravdu lahodné pokrmy. Pokud neseženete špenát listový, zkuste mražený.


Špenátová roláda s tvarohem



  • Baby špenát - 150 g

  • Vejce - 4 ks

  • Hrubá mouka - 3 lžíce

  • Prášek do pečiva - 1 lžička

  • Sůl - špetka

  • Měkký tvaroh - 250 g

  • Eidam - 100 g (nastrouhejte na hrubo)

  • Zakysaná smetana - 200 g (hustá)

  • Česnek - 2 stroužky

  • Paprika - 1 ks (čerstvá)

  • Šalotka - na dochucení (nakrájejte na drobno)

  • Olej


Na oleji si krátce osmažte špenát. Úplně postačí 3 minuty. Jestli chcete chuť špenátu vylepšit, můžete přidat několik kousků šalotky, ale záleží na vás. Ve větší míse si smíchejte žloutky, hrubou mouku, prášek do pečiva a sůl. Z bílků si připravte tuhý sníh, který pak spolu se špenátem opatrně vmíchejte ke žloutkové směsi.


Vyložte si plech pečícím papírem, rozprostřete na něj těsto a dejte do trouby. Nechte ho péct asi 12 minut při 200 °C. Jestli máte horkovzdušnou troubu, raději snižte teplotu na 185 °C. Po upečení musíte roládu opatrně vyndat, dejte na ni další pečící papír a pomalu ji zabalte.


Takto ji nechte vychladnout a mezitím si připravte tvarohovou náplň. S tvarohem smícháte zakysanou smetanu, sýr, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Vychlazenou roládu s ní potřete a opět ji srolujte. Dejte ji vychladit do lednice, kde byste ji měli nechat minimálně přes noc.


Špenátové těstoviny (3 porce)



  • Těstoviny - ¾ balíčku (nejlépe vřetena, ale záleží na vás, jaký tvar těstovin použijete)

  • Špenát - 1 balíček “špalíčků”

  • Smetana ke šlehání - 1 ks

  • Česnek - 1 - 2 stroužky (dle chuti)

  • Sýr - 20 dkg (Eidam)

  • Sůl - špetka


Těstoviny si uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě. Mezitím, co se nám budou vařit, si připravíme špenátovou omáčku. Nejprve si špenát prohřejte na pánvi, přidejte česnek (ideálně prolisovaný) a špetku soli. Přidejte šlehačku a asi polovinu z celkového množství nastrouhaného sýra. Pak směs promíchejte s již uvařenými těstovinami, které ještě navrch ozdobíte strouhaným sýrem.



Fotogalerie

Veronika

02. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře