Jeho jemná chuť a textura se skvěle hodí skoro do každého receptu a vyjímá se tak ve všech světových kuchyních. Dnes si jej můžete vypěstovat sami nebo koupit čerstvý listový a můžete z něj tak vytvořit opravdu lahodné pokrmy. Pokud neseženete špenát listový, zkuste mražený.
Špenátová roláda s tvarohem
Baby špenát - 150 g
Vejce - 4 ks
Hrubá mouka - 3 lžíce
Prášek do pečiva - 1 lžička
Sůl - špetka
Měkký tvaroh - 250 g
Eidam - 100 g (nastrouhejte na hrubo)
Zakysaná smetana - 200 g (hustá)
Česnek - 2 stroužky
Paprika - 1 ks (čerstvá)
Šalotka - na dochucení (nakrájejte na drobno)
Olej
Na oleji si krátce osmažte špenát. Úplně postačí 3 minuty. Jestli chcete chuť špenátu vylepšit, můžete přidat několik kousků šalotky, ale záleží na vás. Ve větší míse si smíchejte žloutky, hrubou mouku, prášek do pečiva a sůl. Z bílků si připravte tuhý sníh, který pak spolu se špenátem opatrně vmíchejte ke žloutkové směsi.
Vyložte si plech pečícím papírem, rozprostřete na něj těsto a dejte do trouby. Nechte ho péct asi 12 minut při 200 °C. Jestli máte horkovzdušnou troubu, raději snižte teplotu na 185 °C. Po upečení musíte roládu opatrně vyndat, dejte na ni další pečící papír a pomalu ji zabalte.
Takto ji nechte vychladnout a mezitím si připravte tvarohovou náplň. S tvarohem smícháte zakysanou smetanu, sýr, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Vychlazenou roládu s ní potřete a opět ji srolujte. Dejte ji vychladit do lednice, kde byste ji měli nechat minimálně přes noc.
Špenátové těstoviny (3 porce)
Těstoviny - ¾ balíčku (nejlépe vřetena, ale záleží na vás, jaký tvar těstovin použijete)
Špenát - 1 balíček “špalíčků”
Smetana ke šlehání - 1 ks
Česnek - 1 - 2 stroužky (dle chuti)
Sýr - 20 dkg (Eidam)
Sůl - špetka
Těstoviny si uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě. Mezitím, co se nám budou vařit, si připravíme špenátovou omáčku. Nejprve si špenát prohřejte na pánvi, přidejte česnek (ideálně prolisovaný) a špetku soli. Přidejte šlehačku a asi polovinu z celkového množství nastrouhaného sýra. Pak směs promíchejte s již uvařenými těstovinami, které ještě navrch ozdobíte strouhaným sýrem.