Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Špenát v kuchyni


Jeho jemná chuť a textura se skvěle hodí skoro do každého receptu a vyjímá se tak ve všech světových kuchyních. Dnes si jej můžete vypěstovat sami nebo koupit čerstvý listový a můžete z něj tak vytvořit opravdu lahodné pokrmy. Pokud neseženete špenát listový, zkuste mražený.


Špenátová roláda s tvarohem



  • Baby špenát - 150 g

  • Vejce - 4 ks

  • Hrubá mouka - 3 lžíce

  • Prášek do pečiva - 1 lžička

  • Sůl - špetka

  • Měkký tvaroh - 250 g

  • Eidam - 100 g (nastrouhejte na hrubo)

  • Zakysaná smetana - 200 g (hustá)

  • Česnek - 2 stroužky

  • Paprika - 1 ks (čerstvá)

  • Šalotka - na dochucení (nakrájejte na drobno)

  • Olej


Na oleji si krátce osmažte špenát. Úplně postačí 3 minuty. Jestli chcete chuť špenátu vylepšit, můžete přidat několik kousků šalotky, ale záleží na vás. Ve větší míse si smíchejte žloutky, hrubou mouku, prášek do pečiva a sůl. Z bílků si připravte tuhý sníh, který pak spolu se špenátem opatrně vmíchejte ke žloutkové směsi.


Vyložte si plech pečícím papírem, rozprostřete na něj těsto a dejte do trouby. Nechte ho péct asi 12 minut při 200 °C. Jestli máte horkovzdušnou troubu, raději snižte teplotu na 185 °C. Po upečení musíte roládu opatrně vyndat, dejte na ni další pečící papír a pomalu ji zabalte.


Takto ji nechte vychladnout a mezitím si připravte tvarohovou náplň. S tvarohem smícháte zakysanou smetanu, sýr, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Vychlazenou roládu s ní potřete a opět ji srolujte. Dejte ji vychladit do lednice, kde byste ji měli nechat minimálně přes noc.


Špenátové těstoviny (3 porce)



  • Těstoviny - ¾ balíčku (nejlépe vřetena, ale záleží na vás, jaký tvar těstovin použijete)

  • Špenát - 1 balíček “špalíčků”

  • Smetana ke šlehání - 1 ks

  • Česnek - 1 - 2 stroužky (dle chuti)

  • Sýr - 20 dkg (Eidam)

  • Sůl - špetka


Těstoviny si uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě. Mezitím, co se nám budou vařit, si připravíme špenátovou omáčku. Nejprve si špenát prohřejte na pánvi, přidejte česnek (ideálně prolisovaný) a špetku soli. Přidejte šlehačku a asi polovinu z celkového množství nastrouhaného sýra. Pak směs promíchejte s již uvařenými těstovinami, které ještě navrch ozdobíte strouhaným sýrem.



Fotogalerie

Veronika

02. 09. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře