Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Steak - pro opravdové gurmány


Připravte si parádní steak


Mnozí si myslí, že je příprava steaku “hračka”. Základem je vybrat kvalitní a uleželé maso. Pak ho stačí správně nakrájet a řídit se několika zásadami. Ovšem dodržet správný postup, abyste si na něm pochutnali jako od šéfkuchaře, není tak jednoduché, jak si myslíte.


Výběr masa


Lahodný steak si můžete připravit z jakéhokoliv druhu masa. Nejčastěji se připravuje z hovězího masa, ale použít můžete i drůbež, telecí, vepřové, jehněčí, ryby či divočinu. Steaku se také říká biftek, který vznikl zkrácením anglického názvu “beef steak”, což znamená, že se připravuje pouze z hovězího. Bezkonkurenční steak si připravíte z pravé hovězí svíčkové - přesněji ze střední části. Také si můžete pochutnat na vysoké či nízké roštěnce, ale oproti svíčkové musíte roštěnec marinovat alespoň 1 hodinu.


Před samotným nákupem byste měli vědět, že je mnohem cennější maso z mladého býčka. Je chutnější než maso z jalovice či staré krávy. Pokud má steak jemné mramorování, nemusíte mít strach. Je to záruka jeho křehkosti. Maso se totiž nikdy nezpracovává ihned po porážce. Poleží si minimálně 3 týdny. Jak poznáte dobře uleželé maso? Okraje jsou zahnědlé, řez by měl být lesklý a střed steaku by měl mít sytě červenou barvu. Maso by mělo být pevné.


Nekupujte oslizlý či zelený steak ani takový, jenž plave v krvavé vodě nebo šlemu (hlen, špína na povrchu). Hlavně jej nikdy neomývejte pod vodou. Jen ho jemně otřete pomocí vlhké utěrky a odblaňte ho. Ideální výška steaků by měla být 2 - 4 cm. Maso byste měli pomocí prstů roztlačit do stran a pak maso vrátit do původního tvaru. Solte vždy až hotový steak, jinak se vám během smažení vysuší. Ideální pánev je z oceli, litiny či použijte železnou. Jakmile ji rozpálíte, bude lépe udržovat stabilní teplotu, takže se olej nebude přepalovat. Bifteky můžete smažit na slunečnicovém či olivovém oleji a pamatujte na to, že se musí smažit zprudka a jen krátkou dobu.


Stupně propečení


  • Very rare či blue rare - pod upečenou kůrkou najdete krvavé téměř syrové maso (příprava - asi 30 s z každé strany)

  • Rare - maso je obalené v hnědé krustičce, má jemně růžovou barvu a střed je syrový (příprava - 1 min z každé strany)

  • Medium rare - křupavý na povrchu, ale uvnitř šťavnaté růžové maso, střed lehce krvavý (příprava - 2 min z každé strany)

  • Medium - středně propečený steak, uvnitř je šťavnaté maso, které má jemně růžovou barvu (příprava - 4 min z každé strany)

  • Well done - takto připravený steak je úplně propečený, maso je pevné a uvnitř je krémové až šedavě hnědé barvy (příprava - minimálně 5 min z každé strany)



Přejeme vám dobrou chuť! Vaše sRecepty

Fotogalerie

Veronika

19. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře