Strava podle sezóny: Červenec

Prázdniny začínají. Máme zde období strávené na chalupě u babičky, kde odpočíváme a čerpáme sílu z toho, co nám příroda nabízí. A že toho v červenci není málo! Pokud se dobře porozhlédneme po zahrádce nebo třeba po lese, dokážeme toho v našem jídelníčku tolik využít. A vše, co tam najdeme, je to, co si naše tělo právě teď žádá. Co tedy nyní zařadit do našeho jídelníčku?

Bobulovité ovoce

Během července si můžeme plnými doušky dopřávat bobulovité ovoce jako je rybíz, angrešt a borůvky. NastáváStrava podle sezóny: Červenec tedy čas, který někteří vyhlížejí téměř celý rok – a to je čas borůvkového koláče. Zapomeňte na kanadské borůvky z plastového kyblíčku ze supermarketu. Vyrazte s hrnečkem do lesa a celý ho naplňte borůvkami. Takovou příležitost jindy v roce mít nebudete, proto neváhejte. Borůvky ale můžete využít na zdravé ranní smoothie. Rozmixujte si je ráno s banánem, oříšky a ovesným mlékem. Nejen, že vás zasytí, ale dodáte vašemu tělu denní dávku antioxidantů. Na zahrádce můžete narazit na keře obalené rybízem a angreštem.

Lečo nebo ratatouille?

Když se řekne léto, znamená to pro mnohé z nás hlavně šťavnatá rajčata, papriky a cukety. Přesně tato trojice se bez problému postará o naše večeře po celý červenec. Můžete s nimi vykouzlit tolik kombinací, které se nikdy nepřejí. V letních měsících je ocení celá rodina. Připravte si zeleninové lečo s vajíčkem, francouzské ratatouille nebo italské těstoviny s rajčaty, cuketou a olivami lehce postrouhané parmazánem.

Zelená pro zelenou

I v těchto horkých měsících nezapomeňte konzumovat vše zelené. Zelené listy můžete jíst k snídaní, obědu iStrava podle sezóny: Červenec večeři a nikdy nešlápnete vedle. Listy špenátu si rozmixujte do ranního smoothie s banánem a řapíkatým celerem. K obědu připravte italské rizoto s mangoldem a krémovou špenátovou polévku a k večeři si dopřejte už jen lehký salát s polníčkem a rukolou. Vše lehké a svěží znamená léto. Zelená strava nikdy nebyla tak chutná, svěží a benefitní jako právě v těchto měsících. I ranní vajíčka posypané právě seřízlou pažitkou patří k létu.

První letní jablka

Ačkoliv máme jablka spojená spíše s podzimním obdobím, už nyní začínají dozrávat první letní odrůdy jablek. A právě jejich lehce kyselá chuť dokáže v teplých dnech také skvěle osvěžit. Znáte nepečený jablečný dort s piškoty a pudingem? Vyzkoušejte ho připravit pro návštěvu a uvidíte, že nešlápnete vedle. Na štrůdl je času dost, ale lahodný nepečený dezert nebo přesnídávka jako chutná svačinka pro děti k létu také patří.

 

přidejte na:
BB

06. 07. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář