Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sugo - rajčatová omáčka


Rajčata obsahují spoustu vitamínů. Rajčata jsou bohatá na draslík, zinek, tyramin a bróm. Kromě toho obsahují i obrovské množství vitamínu C a E. Posilují náš imunitní systém, jsou močopudná, pomáhají zpomalit proces stárnutí a dokonce se poslední dobou mluví o proti-nádorových účincích rajčat.


Rajčat tedy není nikdy dost. A pokud máte větší úrodu a nevíte, co s nimi, tak vám přinášíme skvělý tip. Připravte si z nich “sugo”, což v překladu znamená rajčatová omáčka, která je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Můžete ji použít jako základ na pizzu a hodí se i k těstovinám. Jejich chuť vynikne ještě víc, když k ní přidáte parmazán, lilek,olivy, pancettu (italská uzená slanina) nebo tuňáka.



Rajčatová omáčka - Sugo (4 litry)

  • Cibule - 1 kg

  • Mrkev - 3 ks

  • Česnek - 18 stroužků

  • Řapíkatý celer - 1 ks

  • Rajčata - 6 kg (zralé, masité)

  • Olivový olej - 180 ml

  • Bílé víno - 250 ml

  • Sůl - 6 lžiček (lžičky by měly být zarovnané, ne vrchovaté)

  • Krupicový cukr - 2 lžíce

  • Tymián - 6 snítek

  • Šalvěj - 2 snítky

  • Bobkový list - 6 ks

  • Biocitrony - 4 spirály kůry

  • Bazalka - svazek



Nejprve si oloupejte cibuli, česnek, celer, mrkev a vše nakrájejte na menší kusy. Ty pak dáte do kuchyňského robota, který vám vše nakrájí nadrobno. Pak dejte rajčata do vroucí vody a vařte asi 1 minutu. Vodu vylijte a chvíli počkejte, až rajčata vychladnou. Odstraňte slupku a stopky z rajčat a můžete se zbavit i části semen.

Rajčata také nasekejte nahrubo. Připravte si větší hrnec, ve kterém na olivovém oleji osmažíte celer, česnek a mrkev s cibulí. Míchejte tak dlouho, dokud suroviny nezměknou, což se stane asi po 8 minutách. Pak tam můžete nalít víno a přidat sůl, cukr, rajčata a dejte vařit.


Pak si vytvoříte kytičku z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry, kterou převážete kuchyňským provázkem. Tento způsob převázání bylinek se nazývá “bouquet garni”. Když si takto šikovně všechny bylinky svážete, nemusíte je pak v omáčce hledat. Potom si natrhejte lístky bazalky a položte si je někam stranou. Stonky bazalky pak také svažte provázkem a obě kytičky pak vhoďte do omáčky.


Vroucí omáčku musíte přelít do pekáče s vyššími okraji, který vložíte do předehřáté trouby (200 °C). Omáčka pečením zhoustne, ale musíte ji občas promíchat, aby se vám nepřipálila. Bazalkové listy tam vhoďte asi 5 minut před tím, než bude omáčka hotová. Nakonec jen vyjměte svazky bylinek a přelijte omáčku do sklenic, které musíte důkladně uzavřít a sterilizovat.


Fotogalerie

Veronika

28. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
majka
dobre informácie

majka 16. 08. 2016, 19:33

Facebook komentáře