Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sugo - rajčatová omáčka


Rajčata obsahují spoustu vitamínů. Rajčata jsou bohatá na draslík, zinek, tyramin a bróm. Kromě toho obsahují i obrovské množství vitamínu C a E. Posilují náš imunitní systém, jsou močopudná, pomáhají zpomalit proces stárnutí a dokonce se poslední dobou mluví o proti-nádorových účincích rajčat.


Rajčat tedy není nikdy dost. A pokud máte větší úrodu a nevíte, co s nimi, tak vám přinášíme skvělý tip. Připravte si z nich “sugo”, což v překladu znamená rajčatová omáčka, která je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Můžete ji použít jako základ na pizzu a hodí se i k těstovinám. Jejich chuť vynikne ještě víc, když k ní přidáte parmazán, lilek,olivy, pancettu (italská uzená slanina) nebo tuňáka.



Rajčatová omáčka - Sugo (4 litry)

  • Cibule - 1 kg

  • Mrkev - 3 ks

  • Česnek - 18 stroužků

  • Řapíkatý celer - 1 ks

  • Rajčata - 6 kg (zralé, masité)

  • Olivový olej - 180 ml

  • Bílé víno - 250 ml

  • Sůl - 6 lžiček (lžičky by měly být zarovnané, ne vrchovaté)

  • Krupicový cukr - 2 lžíce

  • Tymián - 6 snítek

  • Šalvěj - 2 snítky

  • Bobkový list - 6 ks

  • Biocitrony - 4 spirály kůry

  • Bazalka - svazek



Nejprve si oloupejte cibuli, česnek, celer, mrkev a vše nakrájejte na menší kusy. Ty pak dáte do kuchyňského robota, který vám vše nakrájí nadrobno. Pak dejte rajčata do vroucí vody a vařte asi 1 minutu. Vodu vylijte a chvíli počkejte, až rajčata vychladnou. Odstraňte slupku a stopky z rajčat a můžete se zbavit i části semen.

Rajčata také nasekejte nahrubo. Připravte si větší hrnec, ve kterém na olivovém oleji osmažíte celer, česnek a mrkev s cibulí. Míchejte tak dlouho, dokud suroviny nezměknou, což se stane asi po 8 minutách. Pak tam můžete nalít víno a přidat sůl, cukr, rajčata a dejte vařit.


Pak si vytvoříte kytičku z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry, kterou převážete kuchyňským provázkem. Tento způsob převázání bylinek se nazývá “bouquet garni”. Když si takto šikovně všechny bylinky svážete, nemusíte je pak v omáčce hledat. Potom si natrhejte lístky bazalky a položte si je někam stranou. Stonky bazalky pak také svažte provázkem a obě kytičky pak vhoďte do omáčky.


Vroucí omáčku musíte přelít do pekáče s vyššími okraji, který vložíte do předehřáté trouby (200 °C). Omáčka pečením zhoustne, ale musíte ji občas promíchat, aby se vám nepřipálila. Bazalkové listy tam vhoďte asi 5 minut před tím, než bude omáčka hotová. Nakonec jen vyjměte svazky bylinek a přelijte omáčku do sklenic, které musíte důkladně uzavřít a sterilizovat.


Fotogalerie

Veronika

28. 07. 2016


Přidat komentář
majka
dobre informácie

majka 16. 08. 2016, 19:33

Facebook komentáře