Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sůl nad zlato?


Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná, protože obsahuje sodík a chlór, které organismus potřebuje ke správnému fungování. Spotřebováváme jí ale tolik, že nás trápí spíše její nadbytek než nedostatek. Pravěký člověk sůl nekonzumoval. Zdrojem sodíku mu byly přírodní potraviny a suroviny. Teprve v průběhu let se ji naučil používat nejprve ke konzervování masa a ryb, později také k dochucování různých pokrmů.


Kolik solíme?


Ve spotřebě soli patříme mezi světové rekordmany. Denně si jí dopřáváme více než trojnásobek doporučeného množství. To se pohybuje okolo 5 gramů, což je asi jedna čajová lžička. U dětí byl zjištěn příjem soli dokonce až čtyřikrát vyšší! I když se vám zdá, že solíte málo, nesmíte zapomínat, že tři čtvrtiny soli, kterou přijímáme, obsahují průmyslově zpracované potraviny. Tato skrytá sůl je doslova všude - v pečivu, uzeninách, cereáliích, polotovarech, v různých ochucovadlech (sójová omáčka, kečup, bujóny), ve slaných pochoutkách (brambůrky, krekry), ale například i v pivu.


Jak nám větší množství soli škodí?


Dlouhodobý vysoký příjem soli způsobuje nejrůznější zdravotní problémy. Zvyšuje krevní tlak, přetěžuje srdce a přispívá ke vzniku osteoporózy. Sůl zadržuje v těle vodu a zabraňuje tak vylučování škodlivin. Tím negativně ovlivňuje činnost ledvin a jater, a napomáhá vzniku obezity. Přesolená potrava zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku.


Jak omezit spotřebu soli?


Nedosolujte hotové pokrmy a při jejich přípravě používejte minimum soli. Snažte se ji nahradit přidáváním různých koření nebo bylinek, které jídlo nádherně provoní. Nepoužívejte hotové kořenící směsi, protože jsou z velké části tvořeny právě solí. Radikálně snižte konzumaci polotovarů, jídel z fast foodů a slaných pochoutek. Naopak přidejte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Při nákupu potravin sledujte na etiketách obsah soli.


Jestliže jste zvyklí solit trochu více, může být zpočátku přechod na méně slanou stravu malý problém. Ale i nevelké snížení množství soli má obrovský dopad na naše zdraví. Můžeme tím významně ovlivnit například krevní tlak a také možnost srdečního infarktu nebo náhlé mozkové příhody.



Fotogalerie

Veronika

25. 08. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře