Sušená rajčata: Víme k čemu se hodí a jak je správně připravit!

Sušená rajčata patří mezi gastro lahůdky, které milují lidé po celém světě. Pokud máte rádi vůni čerstvých rajčat a během léta k nim máte dostatečný přístup, můžete si vyzkoušet připravit tuto nakládanou lahůdku i vy. 

VITAMINY A SUŠENÁ RAJČATA

Bojíte se, že při zpracování dojde ke ztrátě veškerých vitaminů? Pak vás určitě potěší, že při správném postupu si všechny důležité složky zachovají. Mezi hlavní přínos patří rozhodně antioxidant podobný beta-karotenu, který chrání naše buňky před rychlým stárnutím. 

DO ČEHO SE HODÍ SUŠENÁ RAJČATASušená rajčata: Víme k čemu se hodí a jak je správně připravit!

Sušená rajčata můžete přidávat do pomazánek, omáček, salátů i sendvičů. Skvěle se hodí jako chuťovka na párty nebo jako ozdoba těstovin v italském stylu. Kromě jiného z nich můžete udělat chutné pesto a podpořit chuť masa při pečení v troubě.

JAK POSTUPOVAT PŘI SUŠENÍ RAJČAT

Italové suší rajčata tradičně na slunci a ve slupce. V našich podmínkách tento proces není bohužel možný a proto si musíte poradit trochu jinak. 

V prvním kroku zbavte rajčata slupky a semínek (bez nich se vám totiž usuší mnohem rychleji). Než položíte rajčata na plech, můžete jej mírně potřít olejem, aby se při sušení náhodou nepřichytily. Základem úspěchu je sušení při nízké teplotě (cca 60 stupňů). Pokud nemáte u horkovzdušné trouby funkci větráku, budete muset nechat pootevřená dvířka.Sušená rajčata: Víme k čemu se hodí a jak je správně připravit!

Délka sušení může trvat 10 – 12 hodin v závislosti na velikosti plodů. Nezapomeňte rajčata průběžně kontrolovat. Nenechte je vysušit úplně (na křížaly), ale tak, aby zůstaly trochu šťavnaté. Sice vám nevydrží půl roku ve sklenici, ale za to si na nich moc pochutnáte. 

Jakmile budou rajčata vychladlá, vložte je do sterilizované sklenice a vyplňte oblíbenými bylinkami a česnekem. Ve finále je poté zalijte olejem a zavíčkujte. Takto je nechte minimálně 24 hodin, než je budete používat.

přidejte na:
Tescoma

31. 07. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář