Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sušené ovoce


Máte rádi sušené ovoce?


Pokud rádi mlsáte, tak je oproti čokoládám zdravější sušené ovoce. Kvůli vyššímu obsahu cukru ho někteří mohou pokládat za sladkost. Oproti čokoládě je sušené ovoce až o polovinu méně kalorické. A na rozdíl od jiných sladkostí, poskytuje našemu tělu důležité živiny, vitamíny a minerály.


Výhody sušeného ovoce


Kromě cukrů sušené ovoce obsahuje výživné látky. Sušením uchováte v ovoci více než 70 % vitamínů. Když se podíváte zblízka, uvidíte na sušeném ovoci malé bílé kapičky, jenž má za následek krystalizace cukru. Sušené ovoce má až 3x větší obsah vitamínů a minerálů, proto jsou dokonalým pomocníkem pro získání ztracené energie. Upravuje trávící proces a doporučuje se jíst sušené ovoce, když vás trápí zácpa. Ve větším množství působí jako přírodní projímadlo. Pozor na příliš velké kousky ovoce. Raději jej pořádně rozkousejte nebo si ho nakrájejte na menší kousky. V průběhu trávení vám v těle sušené ovoce nabyde na objemu a pak vás může trápit nadýmání.


Pokud si ho doma řádně uschováte a zavřete do sklenic či plastových obalů, může vám sušené ovoce vydržet i 2 roky. Pokud si ho nesušíte sami, zvyšte svou pozornost tomu, co si kupujete. Pro zvýšení trvanlivosti přidávají v obchodech oxid siřičitý a jiné konzervující látky, které mohou způsobit nevolnost, bolest hlavy a další. Někteří citlivější jedinci a děti na sušené ovoce reagují citlivějším způsobem, proto se doporučuje toto ovoce omýt v horké vodě.


Jak si můžete usušit ovoce sami?


Usušit si můžete prakticky cokoliv vám přijde pod ruku - jablka, švestky, hroznové víno, bezinky, šípky, jahody, ananas, hruška, kiwi, třešně a mnohé další. Vždy si ale vybírejte zralé ovoce, jenž má pořád dostatek chuti, vitamínů a cukru. Nahnilé či něčím jiným zasažené plody do sušičky nevkládejte. Ovoce by se taktéž mělo zbavit nejedlých částí (pecky, stonky). Pokud vám nechutná slupka, jednoduše ji sloupněte. Ovoce, které bylo usušeno správným způsobem, byste měli poznat podle toho, že bude vláčné, pružné a nebude uvolňovat žádnou šťávu.


Postupujte rychlejším tempem, aby vám ovoce nezhnědlo. Proces můžete zpomalit přidáním citrónové vody nebo octu, ale na 1 litr vody by neměly být více než 2 lžičky. Ovoce si můžete upravit dle své chuti přidáním koření či medu. Nejlepším a nejméně pracným způsobem je koupit si elektrickou sušičku, která udělá práci za vás. Ano, ovoce si pořád musíte připravit vy sami, ale díky sušičce se už pak nemusíte s ničím dalším trápit. A nemusíte se bát, že budete mít vysokou spotřebu energie. Je více druhů sušiček a můžete se poohlédnout po takové, která má nejmenší spotřebu. Její výkon by ale měl být více než 200 Wattů.




Fotogalerie

Veronika

22. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře