Sušené ovoce


Máte rádi sušené ovoce?


Pokud rádi mlsáte, tak je oproti čokoládám zdravější sušené ovoce. Kvůli vyššímu obsahu cukru ho někteří mohou pokládat za sladkost. Oproti čokoládě je sušené ovoce až o polovinu méně kalorické. A na rozdíl od jiných sladkostí, poskytuje našemu tělu důležité živiny, vitamíny a minerály.


Výhody sušeného ovoce


Kromě cukrů sušené ovoce obsahuje výživné látky. Sušením uchováte v ovoci více než 70 % vitamínů. Když se podíváte zblízka, uvidíte na sušeném ovoci malé bílé kapičky, jenž má za následek krystalizace cukru. Sušené ovoce má až 3x větší obsah vitamínů a minerálů, proto jsou dokonalým pomocníkem pro získání ztracené energie. Upravuje trávící proces a doporučuje se jíst sušené ovoce, když vás trápí zácpa. Ve větším množství působí jako přírodní projímadlo. Pozor na příliš velké kousky ovoce. Raději jej pořádně rozkousejte nebo si ho nakrájejte na menší kousky. V průběhu trávení vám v těle sušené ovoce nabyde na objemu a pak vás může trápit nadýmání.


Pokud si ho doma řádně uschováte a zavřete do sklenic či plastových obalů, může vám sušené ovoce vydržet i 2 roky. Pokud si ho nesušíte sami, zvyšte svou pozornost tomu, co si kupujete. Pro zvýšení trvanlivosti přidávají v obchodech oxid siřičitý a jiné konzervující látky, které mohou způsobit nevolnost, bolest hlavy a další. Někteří citlivější jedinci a děti na sušené ovoce reagují citlivějším způsobem, proto se doporučuje toto ovoce omýt v horké vodě.


Jak si můžete usušit ovoce sami?


Usušit si můžete prakticky cokoliv vám přijde pod ruku - jablka, švestky, hroznové víno, bezinky, šípky, jahody, ananas, hruška, kiwi, třešně a mnohé další. Vždy si ale vybírejte zralé ovoce, jenž má pořád dostatek chuti, vitamínů a cukru. Nahnilé či něčím jiným zasažené plody do sušičky nevkládejte. Ovoce by se taktéž mělo zbavit nejedlých částí (pecky, stonky). Pokud vám nechutná slupka, jednoduše ji sloupněte. Ovoce, které bylo usušeno správným způsobem, byste měli poznat podle toho, že bude vláčné, pružné a nebude uvolňovat žádnou šťávu.


Postupujte rychlejším tempem, aby vám ovoce nezhnědlo. Proces můžete zpomalit přidáním citrónové vody nebo octu, ale na 1 litr vody by neměly být více než 2 lžičky. Ovoce si můžete upravit dle své chuti přidáním koření či medu. Nejlepším a nejméně pracným způsobem je koupit si elektrickou sušičku, která udělá práci za vás. Ano, ovoce si pořád musíte připravit vy sami, ale díky sušičce se už pak nemusíte s ničím dalším trápit. A nemusíte se bát, že budete mít vysokou spotřebu energie. Je více druhů sušiček a můžete se poohlédnout po takové, která má nejmenší spotřebu. Její výkon by ale měl být více než 200 Wattů.




přidejte na:

22. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář