Pokud máte na starost vlastní zahrádku nebo dostanete od rodiny/známých kila ovoce, dřív nebo později začnete uvažovat nad tím, co s ním uděláte. Kromě toho, že tyto zdravé pochoutky můžete zařadit do svého běžného jídelníčku, pravděpodobně vás napadne ho nějak zpracovat. Jednou z takových možností je sušení ovoce. Navíc se jedná o velmi šetrnou proceduru, která ovoci zanechá důležité vitaminy a velké množství minerálních látek.
KROK 1: VÝBĚR VHODNÉHO OVOCE
Základem všeho je vybrat čisté, nepoškozené, kousky bez plísně nebo nahnilých částí. Vyhněte se sušení nezralého nebo naopak přezrálého ovoce, výsledná chuť by nebyla dobrá. Mezi nejčastěji sušené ovoce patří jablka a hrušky, ale usušit můžete ve finále i lesní ovoce, meruňky nebo banány.
KROK 2: PŘÍPRAVA NA SUŠENÍ
Ovoce první vypeckujte, oloupejte (pokud je to nutné) a zbavte je jádřinců. Větší ovoce se nebojte nakrájet na plátky (čím delší kousky budou, tím déle bude trvat proces sušení). Nezapomeňte také ovoce kontrolovat!
KROK 3: SUŠENÍ OVOCE
VOLNĚ NA VZDUCHU
Ovoce rozložte na plech tak, aby se nedotýkalo a umístěte jej do teplý a temné místnosti (nebo na topení). Délka sušení je ovoce od ovoce různá, proto je nutné ho průběžně sledovat a ujišťovat se, že neplesniví.
V TROUBĚ
Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě, zapněte si horkovzdušnou metodu s větrákem. Nakrájené ovoce dejte na plech a podložte pečícím papírem. Na začátku volte nižší teplotu do 30 stupňů a později teplotu zvyšte (maximálně však na 60).
V SUŠIČCE
Nejrychlejší způsob sušení je v sušičce. Suroviny dáte na síť, zapnete a necháte sušit na přesně stanovený čas.
TIP: Pokud jste již v minulosti ovoce sušili, mohlo se vám stát, že během procesu nepěkně zhnědlo. Takovému problému zabráníte, když ovoce ponoříte na chvilku do čtvrt litru vody s jednou lžící citronové šťávy.
KROK 4: USKLADNĚNÍ SUŠENÉHO OVOCE
Sušené ovoce skladujte ideálně ve skleněných, uzavíratelných, nádobách. Díky tomu si uchová svou vůni a nebude plesnivět. Sklenice uskladněte v chladných a temných místech.
Týna Ryglová 18. 03. 2024, 06:21