Patříte mezi fanoušky sbírání hub, ale už pomalu nevíte, co s nimi dál? Rádi byste si nějaké kousky uskladnili, ale nejste si jistí, jak na to? Přečtěte si náš článek, jak houby správně sušit a uskladnit tak, aby vám vydržely klidně i několik let!
1. KROK: VÝBĚR HUB
Jako první si musíte dát pozor na výběr hub, které k sušení použijete. Mnoho začátečníků volí k sušení houby, v kterých se množí paraziti a poté jsou nehezky překvapení, když musí svou úrodu vyhodit do koše. Mezi nehodící druhy patří například babky, choroš, pýchavky, václavky nebo podzimní čirůvky. Naopak skvělé jsou pravé hříbky, bedly, křemenáče nebo ryzce.
2. KROK: TIPY NA SBÍRÁNÍ HUB
Když se vydáte do lesa, měli byste věnovat pozornost několika věcem. Houby byste měli sbírat do košíku, který bude prodyšný. Vyvarujte se sbírání plesnivých nebo červivých hub. Odkrojení špatné části totiž nezaručí, že je zbytek v naprostém pořádku. Než se pustíte do sušení, houby nikdy neoplachujte, mohli byste tím podpořit tvorbu plísně – očistěte je pouze nožíkem.
3. KROK: MOŽNOSTI SUŠENÍ HUB
SUŠIČKA
Houby nakrájejte a naskládejte na jednotlivá síta. Nastavte odpovídající teplotu a vložte do sušičky. Poté už musíte jen počkat 5 – 8 hodin, než se houby usuší. Asi největší výhodou sušiček je to, že se nemusíte o nic starat a pokud máte kvalitní sušičku, nebudete muset síta ani převracet.
NA TOPENÍ
Nenáročnou, ale zdlouhavou, metodou, jak usušit houby, je pomocí radiátoru. Vyložte plech pečícím papírem a položte jej na radiátor. Průběžně je choďte kontrolovat a v případě potřeby obracejte.
TROUBA
Houby jako obvykle nakrájejte a vyložte na plech podložený pečícím papírem. Troubu nastavte na 20 – 30 stupňů, vložte je dovnitř a nechte v klidu cca 2 hodiny. Poté teplotu zvyšte na 50 – 70 stupňů. Použijte režim horkého vzduchu s větrákem. Nezapomeňte houby po třech hodinách obracet, aby se prosušily rovnoměrně.
4. KROK: SKLADOVÁNÍ
Usušené houby uskladněte do vzduchotěsných sklenic a pevně uzavřete. Dejte je do chladné a suché místnosti.