Svačina: Jak ji správně poskládat?

Máte rádi svačiny? Tak byste měli klást důraz na to, aby obsahovaly všechny základní makroživiny – sacharidy, tuky i bílkoviny!

SACHARIDY

Sacharidy jsou největším zdrojem energie, a proto byste se jim neměli vyhýbat ani v případě, že držíte Low Carb dietu. V rámci svačiny vybírejte vždy sacharidy komplexní, tedy ty, které se v trávicím traktu déle štěpí a zasytí na delší čas.Svačina: Jak ji správně poskládat?

Vhodné jsou například celozrnné obiloviny, neochucené vločky, pohanková kaše či luštěniny.

TUKY

Tuky jsou pro tělo důležité hlavně z toho důvodu, že se v nich rozpouští celá řada vitaminů. Zároveň by vaše svačina měla obsahovat tuky ve formě nenasycených mastných kyselin, které pomáhají udržet zdravé srdce a cévy.

BÍLKOVINY

Bílkoviny mají spolu s tuky vysoký sytící efekt. Můžete si je dát ve formě libové šunky, čerstvých sýrů (například lučiny nebo tvarůžků), zakysaných výrobků, tvarohu či vajec.

Nezapomeňte ani na ovoce a zeleninuSvačina: Jak ji správně poskládat?

Součástí svačin by měla být také zelenina, které byste za den v různých formách měli zkonzumovat až 450 g. Kromě vitaminů obsahuje především hodně vlákniny, jež je nepostradatelná pro správnou funkci našeho trávicího traktu, a navíc má také sytící schopnosti. Ovoce stačí jeden až dva kousky denně. Pokud se nechystáte na odpolední trénink, dejte si ho raději dopoledne.

Příklad svačiny vhodné pro aktivní osoby

Máte-li před sebou opravdu náročný den (nebo se chystáte cvičit), můžete si na svačinu dovolit více sacharidů. Vyhnout byste se naopak měli syrové zelenině, která má nafukovací efekt, a nadměrnému příjmu bílkovin, které jsou pro trávení velice náročné.

Vhodnou variantou je:

  • 1 ks ovoce s hrstičkou ořechů
  • trochu ovesné kaše s 1 lžíci jogurtu a trochou drobného ovoce
  • 2 plátky knäckebrotu s luštěninovou pomazánkou
  • vhodná cereální tyčinka

 

přidejte na:
BB

02. 07. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář