Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá

Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá Začátek školního roku je tady! Vaše ratolesti opět usednou do lavic. Spolu s touto událostí opět začíná kolotoč povinností, které zahrnují nejen domácí úkoly, ale také chystání svačinek. Pro mnohé maminky to může být tak trochu skličující, vymýšlet neustále co dát dětem do školy na svačinu, aby to neskončilo v koši. Obzvláště pokud patříte k těm, kdo si potrpí na kvalitní stravování. Kamarádova čokoláda a salám na rohlíku asi bude pro vaše dítko přitažlivější, ale nemusí to tak být vždycky. Máme pro vás totiž tipy na svačinky, které jsou rychlé, chutné a především zdravé, což mozkovna malých i větších školáků jistě ocení.

 

Svačina aneb energetická bomba v krabičce

Součástí každé dobré svačinky, která připraví školáka na dlouhý den, kdy bude vytížen nejen poSvačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá psychické, ale i fyzické stránce, by měla být zelenina a ovoce. Je dobře známo, že děti se sice na tento druh jídla moc netváří, ale vždy je cesta, jak je na zdravou stravu nalákat. S ovocem není taková potíž, avšak u zeleniny je situace trochu horší. Proto je dobré naučit se ji „schovat“ např. do pomazánky nebo použít vykrajovátko a udělat z jinak nezajímavé okurky třeba malou kytičku. Pravidelný přísun ovoce a zeleniny zajistí vašemu drobkovi dostatek vlákniny i vitaminů.

Vhodnější než rohlíky, koblihy a jiné pečivo z bílé mouky, je pečivo kváskové. To, že začnete jíst kváskové pečivo ještě neznamená, že nemůžete dítku dopřát občas nějaký ten koláček. I z kvásku totiž můžou vzniknout vynikající povidlové koláče.

Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá Namísto levné šunky a mastného salámu zvolte šunku sušenou. Skvělou volbou je i zařazení ryb, z nichž na přípravu nejjednodušší a ke konzumaci nejpohodlnější, co se vybírání kostí týče, je jistě tuňák.

Hravě lze nahradit i müsli směsi z obchodu za domácí granolu, nebo přeslazené jogurty za bílé jogurty s možností přidat si do nich to, na co mají děti právě chuť. 

Neméně důležitý je pitný režim. Svačinu by určitě neměla doplňovat cola, limonáda nebo energetický nápoj. Nejvhodnější je čistá voda, kterou můžete dochutit ovocem či mátou. Vedle nešlápnete ani tehdy, když uvaříte zelený nebo sypaný bylinný čaj.

Dobrou motivací ke konzumaci svačinek je také pomoc při přípravě. Nebojte se děti do procesu zapojit!

Naše tipy

1. Zelenina 

Pro odmítače zeleniny se nabízí triky v podobě propašování zeleniny do pomazánky nebo sendvičů. Dětem, které zeleninu jedí rády, můžete zeleninu nakrájet na malé hranolky a přidat k nim nějaký dip.

Wrap s tuňákovou pomazánkou a zeleninou

Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá Budete potřebovat:

  • celozrnné tortilly
  • tuňáka ve vlastní šťávě
  • sýr Cottage (nebo Lučinu)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • libovolně zvolený salát
  • mrkev
  • okurka nebo červená paprika

Tuňáka, Cottage (Lučinu) a šťávu z citronu smíchejte dohromady. Rozložte si tortilly, na ně salát, mrkev nakrájenou na tenké hranolky, okurku či papriku, nakonec pomazánku a zarolujte. Pro upevnění můžete zabalit do papíru na pečení a ovázat šňůrkou.

2. Ovoce a jogurty

Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá Ovocné jogurty má rádo mnoho dětí i dospělých. Do těch kupovaných se ale přidává zbytečně mnoho cukru, a tak pro ty z vás, kdo chtějí přísun cukru dětem omezit, je dobrým řešením koupit jogurt bílý a jednoduše dítku nabídnout, ať si samo rozhodne, jaké ovoce si do něj dá. Fantazii se meze nekladou, a proto můžete vytvářet s dětmi nejrůznější kombinace ovocných jogurtů, doplněné třeba o oříšky nebo hoblinky vysokoprocentní čokolády. Zajímavou změnou můžou být i nasucho opražené ovesné vločky nebo ovoce lyofilizované.

 

3. Pomazánky

Svačinky (nejen) pro školáky aneb škola volá Druhů pomazánek je nespočet. Vajíčková, cizrnový hummus, budapešťská atd. Pokud míváte problém potěšit vaše děti luštěninami, zkuste udělat pomazánku třeba z červené čočky, kde děti jistě nebudou hádat, že zrovna tato ingredience byla použita.

Budete potřebovat:

  • 70 g červené čočky
  • cibuli
  • česnek
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • sušená rajčata
  • čerstvá bazalka

Ve vývaru nebo vodě si uvařte červenou čočku. Pokud se vám nerozvařila, klidně si ji po odstavení z plotny rozmixujte. Na oleji si pak nechte zesklovatět cibulku, přidejte stroužek česneku a najemno nastrouhanou mrkev. Opékejte asi 10 minut, poté přidejte k čočce. Dále si nakrájejte sušená rajčata a trochu čerstvé bazalky. Vše spojte s uvařenou čočkou a podávejte spolu s kváskovým či celozrnným pečivem.

 

4. Sladkosti

Zdravé mlsání zajistíte dětem hned několika způsoby. Buď můžete doma upéct nějaké sušenky, muffiny apod., nebo vyrobte rychlé a energií nabité sladké kuličky. Sladkým pojivem, které kuličky udrží pohromadě, jsou datle s trochou kokosového oleje. K těm už pak jen podle chuti můžete přidávat strouhaný kokos, semínka, oříšky, sušené ovoce a obalovat je třeba v kakau, sezamu atd.

přidejte na:
Baara

24. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář