Svatomartinská husa

Příští pátek, tedy 11. listopadu, každoročně přijíždí svatý Martin. Říká se ještě, že přijíždí na bílém koni, ale v posledních letech jsme moc sněhu, a zvlášť takhle brzy, neviděli. Ať už nasněží či ne, o svatomartinskou husu byste neměli přijít.


5 skvělých tipů, díky kterým bude vaše husička chutnat mnohem lépe


  1. Husu byste měli osolit a trochu okmínovat ideálně den předem. Posypte ji solí a kmínem nejen zvenku, ale i zevnitř. Takto připravenou ji pak vložte do lednice a druhý den ji můžete začít péct.

  2. Když ji ráno vyndáte z ledničky, bude krásně provoněná kmínem a masíčko bude křehčí. Nyní do ní vložte ovoce - nejlépe hrušky, švestky a jablka. Klidně můžete použít i sušené švestky, pokud nemáte čerstvé. Kvůli vloženému ovoci se bude lépe udržovat správná vlhkost při pečení a husička získá jemnou ovocnou chuť.

  3. Z ledničky ji nedávejte rovnou do trouby, jinak husičce dopřejete teplotní šok. Raději ji proto nechte odpočívat při pokojové teplotě minimálně 2 - 3 hodiny, než si ji začnete připravovat.

  4. Přikryjte ji víkem od pekáče a vložte do trouby. Nechte ji tam péct i několik hodin (cca 7 hodin). Trouba by měla být předehřátá na 100 - 130 °C, měli byste se ale řídit podle svých zkušeností s troubou. Při pečení ji hlídejte a několikrát otočte, aby se vám upekla ze všech stran. Jakmile bude zbývat posledních 20 minut, nechte ji péct už bez víka. Jedině tak se na povrchu vytvoří křupavá kůrčička zlatavé barvy.

  5. Během pečení odebírejte vypečené sádlo a husu občas přelijte výpekem. Nesmíte dopustit, aby se maso vysušilo. Vypečené sádlo nevyhazujte. Ještě se dá použít do dalších pokrmů.


Vynikající husička s podzimním ovocem (6 - 8 porcí)

  • Husa - 1 ks (měla by vážit cca 4 kg)

  • Sůl, kmín

  • Drhnutý rozmarýn - 2 lžičky

  • Drhnutá majoránka - 2 lžičky

  • Hrušky, jablka či směs hrušek a jablek - ½ kg

  • Švestky - 250 g


Husu omyjte a jemně osušte. Pak ji zvenčí i uvnitř osolte a pokmínujte. Přes noc ji nechte uloženou v lednici, nechte ji odpočinout při pokojové teplotě a troubu předehřejte na 130 °C. Mezitím si oloupejte jablka a hrušky, nakrájejte je na čtvrtky, přidejte švestky a všechno promíchejte.


Část ovoce dejte do husičky a dejte ji do pekáče prsíčky dolů. Aby vám lépe odtékalo vypečené sádlo, dejte ji do pekáče, který v sobě ukrývá rošt. Zakryjte ji vrchním dílem pekáče a nechte péct 4 - 6 hodin. V polovině pečení husu otočte a propíchněte na několika místech pomocí vidličky.


Tuk bude lépe vytékat a vy ho tak můžete pravidelně odebírat. Nezapomeňte husu polévat výpekem. Ke konci pak husičku obložte zbylým ovocem. K husičce se pak báječně hodí bramborové knedlíky a samozřejmě zelí, protože bez něj by to nebylo tak úplně “ono”.

přidejte na:

04. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář