Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Švestky - přírodní skvost


Léto je v plném proudu a každý den dozrává nové ovoce. Víte, že nejstarším druhem ovocných stromů je švestka, na které si pochutnávali již v době kamenné? Švestky patří k oblíbenému ovoci, na kterém si každý rád pochutná. A právě přichází doba dozrávání švestek. Rostou ledaskde, v zahradách, podél cest a byla by škoda nechat je opadat ze stromu. Můžete si je samozřejmě i koupit.


Využití v kuchyni


Tyto tmavomodré plody mají velice široké využití. Přidat si je můžete do koláčů, oblíbených tvarohových knedlíků, omáček a sladkých jídel. Dají se také zamrazit nebo usušit. Můžete si vyrobit i kompot anebo tepelně zpracovat. Výborné jsou povidla nebo džem či marmeláda. Připravit si můžete i švestkové smoothie.


Účinky na zdraví


Co je o švestkách už méně známé je to, že kromě pestrého využití v kuchyni, se mohou chlubit i léčivými účinky. Dokážou nabít naše tělo energií, vitamíny a minerály. Obsahují vitamín E, který je silným antioxidantem, vitamíny skupiny B a také bohatou zásobu minerálů jako je draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Ze stopových prvků obsahují měď a zinek. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která je účinným pomocníkem při zácpě. Švestky je vhodné konzumovat při ledvinových a jaterních onemocněních, dně, revmatismu a nemocech krevního oběhu. Léčivé účinky švestky ovlivňují metabolismus, zvyšují imunitu, čistí střeva, chrání srdce a cévy. Dále také snižují hladinu cholesterolu a vyplaví přebytečnou vodu z těla.


Denní dávka švestek (cca 200g) po dobu jednoho týdne vám zažene nervozitu, sklon k depresím, rozladění a také neklid. Sušené švestky jsou přírodním lékem i pochutinou. Pokud máte problémy se střevy, dopřejte si denně čtyři čerstvé nebo sušené švestky. Slouží také jako účinná prevence rakoviny střev. Při zmínce o švestkách se vám určitě vybaví i slivovice, která také může mít příznivý vliv na naše zdraví. Čerstvým plodům se však nevyrovná.


Ještě váháte zda se zakousnout do švestek? Teď už víte, že švestky přináší jen samé superlativa. Dobrou chuť.


Fotogalerie

Veronika

20. 08. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře