Teplé večeře nejsou nezbytnou součástí každého dne. Ale pokud se odbýváte u oběda, měli byste mít alespoň něco teplého k večeři. A my pro vás máme několik skvělých pokrmů, které vás jistě potěší. Navíc je připravíte snadno, rychle a zasytí celou rodinu. Potřebujete jen pár surovin. Dobrou chuť!
Pečené brambory se slaninou (4 porce)
Brambory - 8 ks (menší, typ B)
Olej - 2 lžíce
Cibule - 1 ks
Anglická slanina - 160 g
Vlašské ořechy - 60 g
Sůl, pepř - špetka
Zakysaná smetana - 150 g
Majoránka - lístky (čerstvá)
Brambory nechte v celku, jen je opláchněte a zabalte do alobalu. Takhle je dejte do trouby na 30 minut, aby změkly. Mezitím si na oleji osmažte na drobno nakrájenou cibulku spolu se slaninou nakrájenou na kostičky.
Už jste vyzkoušeli zapečenou brokolici?
Brokolice - 1 ks (větší)
Hladká mouka - 2 lžíce
Anglická slanina - plátky
Máslo
Tavený sýr - 1 trojhránek nebo čtverec
Eidam či jiný tvrdý sýr - nastrouhaný
Brambory - uvařené (příloha)
Mléko
Sůl, polévkové koření - na dochucení
Brokolici jen krátce povařte v osolené vodě (asi 7 minut), ale dávejte si pozor, aby se vám nerozpadala. Poté ji nakrájejte na větší kusy a vložte do pekáčku či zapékací mísy, která musí být vymazaná máslem. Na dno rozprostřete slaninu, zalijte ji bešamelem, který se připravuje podobně jako jíška, avšak s jedním rozdílem. Do hrnce dejte s moukou a máslem i tavený sýr.
Přidejte ještě špetku soli a trochu polévkového koření a důkladně promíchejte. Pak přilijte mléko, ale jen tolik, aby vám vznikla kaše. Tou pak zalijete slaninu s brokolicí a vše dáte do předehřáté trouby na 150 °C přibližně na 15 minut. Pět minut před koncem ještě posypejte nastrouhaným sýrem. Nakonec podávejte s bramborem.