Tentokrát nám doporučují italský dezert Semifreddo. Tato italská lahůdka má nejen libozvučné, ale i popisné jméno, které se dá přeložit jako "polozmrzlé". Zastavila se totiž v půli cesty mezi chlazeným krémem a zmrzlinou. Jejím základem je tučná smetana, cukr a vejce.
Doba přípravy: 24 minut, chlazení 6 hodin.
Na 8 řezů budeme potřebovat:
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
150 g třtinového cukru
500 ml smetany ke šlehání
sklenka mandlového likéru Amaretto
asi 2 hrsti borůvek
V misce utřete žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. V jiné misce ušlehejte tuhý sníh z bílků a v další vyšlehejte smetanu na pevnou šlehačku.
Do žloutkové pěny přidejte Amaretto a smíchejte se šlehačkou. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Formu vyložte pečícím papírem, vlijte směs a dejte alespoň na 6 hodin do mrazáku, který nastavte na co nejnižší stupeň.
Před podáváním ozdobte dezert řidším borůvkovým rozvarem, celými borůvkami a lístky čerstvé máty.
Tip: Ujistěte se, že vajíčka jsou z bezpečného zdroje, nepodléhají totiž tepelné úpravě. Ideální je použít vejce pasterovaná.
S tímto netradičním polozmrzlým dezertem se určitě blýsknete!