Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tip na recept na září podle Gurmetu

Stejně tak jako minulý měsíc i na tento má kalendář k časopisu Gurmet tip na skvělý recept pro měsíc září. Tentokrát se jedná o Chodské koláče. Koláče, ať už domažlické, nebo chodské, jsou chloubou naší kuchyně. Hebké, hedvábné těsto a šťavnaté náplně z máku, povidel nebo tvarohu, křupavé mandličky a krásný exteriér, to prostě nemá chybu!
Na 12 malých nebo 6 velkých větších koláčů budeme potřebovat:

70 g kvasnic
500 ml teplého mléka (nebo i víc)
220 g krupicového cukru
1 vejce + 3 žloutky navíc
1 kg polohrubé mouky
250 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
kůru nastrouhanou z 1/2 citronu
lžičku soli
100 ml rumu
lžíce stolního oleje
mandle a rozinky na ozdobu
prošlehané vejce na potření okrajů.


Ze všech přísad vypracujeme jemné, středně tuhé těsto. Zakryté ho nechte asi hodinu kynout (mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem).
Rozdělte na 10-12 dílů (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, vytlačte okraje a potřete je vajíčkem. 
Zatímco těsto kyne, připravte si tři náplně - z kvalitních povidel (zřeďte je rumem a citronovou šťávou), tvarohovou (měkký tvaroh smíchejte se šlehačkou, s citronovou šťávou a kůrou, trochou cukru, se solamylem a s bílkem) a makovou (namletý mák svařte s mlékem, nastrouhaným perníkem a se špetkou skořice).
Koláče pokryjte zvolenými náplněmi a ozdobte mandlemi. Okraje potřete vajíčkem a pečte je přibližně 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180°C, až okraje koláčů krásně zezlátnou.

Fotogalerie

Michaela Komárková

01. 09. 2014

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře