Na 12 malých nebo 6 velkých větších koláčů budeme potřebovat:
500 ml teplého mléka (nebo i víc)
220 g krupicového cukru
1 vejce + 3 žloutky navíc
1 kg polohrubé mouky
250 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
kůru nastrouhanou z 1/2 citronu
lžičku soli
100 ml rumu
lžíce stolního oleje
mandle a rozinky na ozdobu
prošlehané vejce na potření okrajů.
Ze všech přísad vypracujeme jemné, středně tuhé těsto. Zakryté ho nechte asi hodinu kynout (mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem).
Rozdělte na 10-12 dílů (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, vytlačte okraje a potřete je vajíčkem.
Zatímco těsto kyne, připravte si tři náplně - z kvalitních povidel (zřeďte je rumem a citronovou šťávou), tvarohovou (měkký tvaroh smíchejte se šlehačkou, s citronovou šťávou a kůrou, trochou cukru, se solamylem a s bílkem) a makovou (namletý mák svařte s mlékem, nastrouhaným perníkem a se špetkou skořice).
Koláče pokryjte zvolenými náplněmi a ozdobte mandlemi. Okraje potřete vajíčkem a pečte je přibližně 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180°C, až okraje koláčů krásně zezlátnou.