Tipy na přírodní antivirotika

Badyán, kurkuma, oregano, cibule, zázvor, černý bez, tymián, echinacea a další. Příroda má k dispozici celou řadu prostředků, které ničí viry. Pojďme se teď na některé z nich podívat trochu blíž.

ČESNEK SETÝ

Jde o osvědčené přírodní antibiotikum a zároveň silné a účinné antivirotikum, které pomáhá chránit před virovými infekcemi. Když vás přepadne chřipka, rýma nebo nachlazení, je tenhle pomocník k nezaplacení. Česnek obsahuje na dvě stovky druhů účinných látek, jež likvidují škodlivé mikroorganismy, posilují imunitu a působí protizánětlivě. Největší sílu má v syrovém stavu, zdravotní užitek však získáte i z vařeného česneku, který ale po zhruba 10 minutách ztrácí 40 procent své původní síly. Proto ho přidávejte do pokrmů až těsně před jejich dokončením.

GRAPEFRUITTipy na přírodní antivirotika

Látky obsažené v tomto oblíbeném citrusovém ovoci působí až proti 800 kmenům virů a bakterií. Bioflavonoidy ukryté v semínkách ulehčují trávení, detoxikují organismus, zlepšují krevní oběh a posilují imunitu, tím významně napomáhají v prevenci proti nachlazení, infekcím i různým zánětům. Navíc disponují výbornými antioxidačními účinky a brzdí zhoubné řádění volných radikálů. To znamená dvojí prospěšný efekt: likvidaci bakterií a virů a zároveň i pomoc při předcházení různým zdravotním problémům.

Tipy na přírodní antivirotikaLICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

Tahle půvabná jednoletka původem z Jižní Ameriky roste běžně i na našich zahrádkách. Účinné látky obsažené v krásce s ohnivě červenými, oranžovými nebo žlutými květy působí nejen proti virům, ale i proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, jež vyvolávají záněty močových cest a ledvin. Léčivá a zároveň jedlá je prakticky celá. K přímé konzumaci se hodí jak čerstvé listy, tak i květy a semínka: pro zpestření ovocných i zeleninových salátů, do různých sýrových a vaječných pomazánek či polévek.

SKALNÍ RŮŽE

Výtažky z cistu krétského, který roste v oblasti Středozemí, na Krymu, v severní Africe a Sýrii a jemuž se také poeticky přezdívá skalní růže, se využívaly už v dávné minulosti pro svůj mimořádný antibiotický a antivirový účinek.

Téhle bylinky si velmi cení i moderní medicína, a to zejména díky vysokému obsahu polyfenolických sloučenin, které likvidují ochranný bílkovinný obal virů, a tím je zneškodňují. Podle nedávných studií by mohl cist krétský sehrát důležitou roli také v rámci pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2.

přidejte na:
BB

11. 10. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář