Tipy na zdravé letní grilování

Také máte rádi letní grilování? Posezení venku s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla je velice příjemné, a je proto namístě taková setkání podporovat. Na druhou stranu je známé, že grilování patří mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy. Přinášíme vám zde proto několik tipů – čeho se při grilování vyvarovat a co třeba naopak dělat. Protože ne každý má venkovní gril, jako alternativu doporučujeme kvalitní grilovací pánve nebo multifunkční nádobu od Zepter.

60696_medium

Vybírejte kvalitní maso a zamezte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí

60697_mediumPři grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám a jejich vlivem dochází k nežádoucím změnám v potravinách. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitamínů, zhoršení stravitelnosti a následné zažívací potíže.

Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), které vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu a tím ji znečišťují. Platí, že čím je potravina libovější, tím menší je produkce PAU. Proto si pro účely grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický.
Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.

60698_medium

Pokud nemáte klasický venkovní gril a budete smažit na grilovací pánvi nebo na multifunkční nádobě Zepter, tento problém vám automaticky odpadá.

 

Jídlo tepelně upravujte dostatečně dlouho

Určitým rizikem při grilování jsou alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Zdrojem nákazy mohou být i opakovaně používané marinády, takže vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.

Pokračování článku a další zajímavé tipy na zdravé letní grilování najdete na www.zepterclub.cz, včetně kontaktů na prodejce.

Tipujte ve Velké milionové hře Zepter 2012 a hrajte o automobil Škoda Octavia a spoustu atraktivních Zepter cen za více než 1 milion Kč! Více na www.zepterhra.cz.

60699_medium

přidejte na:
Zepter

21. 05. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář