Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy na zdravé letní grilování

Také máte rádi letní grilování? Posezení venku s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla je velice příjemné, a je proto namístě taková setkání podporovat. Na druhou stranu je známé, že grilování patří mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy. Přinášíme vám zde proto několik tipů – čeho se při grilování vyvarovat a co třeba naopak dělat. Protože ne každý má venkovní gril, jako alternativu doporučujeme kvalitní grilovací pánve nebo multifunkční nádobu od Zepter.

60696_medium

Vybírejte kvalitní maso a zamezte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí

60697_mediumPři grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám a jejich vlivem dochází k nežádoucím změnám v potravinách. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitamínů, zhoršení stravitelnosti a následné zažívací potíže.

Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), které vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu a tím ji znečišťují. Platí, že čím je potravina libovější, tím menší je produkce PAU. Proto si pro účely grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický.
Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.

60698_medium

Pokud nemáte klasický venkovní gril a budete smažit na grilovací pánvi nebo na multifunkční nádobě Zepter, tento problém vám automaticky odpadá.

Jídlo tepelně upravujte dostatečně dlouho

Určitým rizikem při grilování jsou alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Zdrojem nákazy mohou být i opakovaně používané marinády, takže vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.

Pokračování článku a další zajímavé tipy na zdravé letní grilování najdete na www.zepterclub.cz, včetně kontaktů na prodejce.

Tipujte ve Velké milionové hře Zepter 2012 a hrajte o automobil Škoda Octavia a spoustu atraktivních Zepter cen za více než 1 milion Kč! Více na www.zepterhra.cz.

60699_medium

Fotogalerie

Zepter

21. 05. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře