Tofu - připravte si z něj i steaky


Tofu


Používá se jako plnohodnotná náhrada tvarohu či sýru. Je to vlastně sójový tvaroh, jenž se vyrábí ze sójového mléka. Tofu se z Číny rozšířilo do světa a znají ho především vegetariáni, vegani, prostě všichni ti, kteří žijí zdravým životním stylem. Má rostlinný původ, málo kalorií, žádný cholesterol a opravdu velké množství bílkovin.


Využití v kuchyni


Tofu seženete ve většině supermarketů, v bio obchodech či prodejnách, které se specializují na zdravou výživu. Většinou se setkáte s bílými kostkami buď “natural”, jenž jsou bez příchutě, nebo je tofu nějak ochucené - uzené, bylinkové, s mořskou řasou, česnekové a podobně. Můžete si koupit i jiné produkty třeba tofu salámy, tofu karbanátky, falafel, tofu pomazánky a mnoho dalších, ale tyto potraviny seženete jen v obchodech s bio výživou nebo je koupíte snadno přes internet. Používá se v teplé i studené kuchyni a můžete z něj vytvořit sladký či slaný pokrm. Přidává se do salátů, japonských nebo čínských polévek a také se hodí k nudlím a těstovinám.


Připravte si tofu steaky s osmahlou cibulkou a zelenými fazolemi (4 porce)


  • Bílé tofu VETO - 800 g

  • Olivový olej

  • Cibule - 1 ks (pokrájejte na kolečka)

  • Červená paprika - 1 ks (pokrájejte na tenké proužky)

  • Zelené fazole - 3 hrst (mohou být čerstvé i mražené)

  • Sůl, pepř

  • Zelená cibulka - 1 ks (pokrájejte najemno)


Dresing


  • Arašídové máslo - ¼ hrnku

  • Sójová omáčka Hoisin - 2 lžíce

  • Česneková chilli omáčka - 2 lžičky


Opláchněte si tofu, aby se zbavil bílkovinného roztoku. Jednotlivé plátky ještě rozřízněte, aby vznikly 2 stogramové steaky. Ty jemně osušte ubrouskem a přidejte pepř a sůl. Rozehřejte si na pánvi trochu olivového oleje a můžete plátky osmažit tak, aby chytly krásnou zlatou barvu. Smažit můžete přibližně 5 minut z každé strany, záleží na tom, jak moc je olej rozehřátý.


Hlavně je nepřipalte. Pak je dejte stranou, ale nevypínejte hořák (plotýnku). Jen snižte teplotu na polovinu. Přilijte olej dle potřeby a vhoďte cibulku, kterou také osmažíte dozlatova - asi 1 minutu. Přidejte papriku, lusky i zelenou cibulku a smažte přibližně 5 minut. Klidně je můžete něčím dokořenit. Pokud chcete, aby byla zelenina jemnější, vhoďte k ní trochu másla a zahustit můžete trochou mouky. Teď už si jen připravte dresing, který dodá celému pokrmu pikantnější chuť.


přidejte na:

14. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář