Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tofu - připravte si z něj i steaky


Tofu


Používá se jako plnohodnotná náhrada tvarohu či sýru. Je to vlastně sójový tvaroh, jenž se vyrábí ze sójového mléka. Tofu se z Číny rozšířilo do světa a znají ho především vegetariáni, vegani, prostě všichni ti, kteří žijí zdravým životním stylem. Má rostlinný původ, málo kalorií, žádný cholesterol a opravdu velké množství bílkovin.


Využití v kuchyni


Tofu seženete ve většině supermarketů, v bio obchodech či prodejnách, které se specializují na zdravou výživu. Většinou se setkáte s bílými kostkami buď “natural”, jenž jsou bez příchutě, nebo je tofu nějak ochucené - uzené, bylinkové, s mořskou řasou, česnekové a podobně. Můžete si koupit i jiné produkty třeba tofu salámy, tofu karbanátky, falafel, tofu pomazánky a mnoho dalších, ale tyto potraviny seženete jen v obchodech s bio výživou nebo je koupíte snadno přes internet. Používá se v teplé i studené kuchyni a můžete z něj vytvořit sladký či slaný pokrm. Přidává se do salátů, japonských nebo čínských polévek a také se hodí k nudlím a těstovinám.


Připravte si tofu steaky s osmahlou cibulkou a zelenými fazolemi (4 porce)


  • Bílé tofu VETO - 800 g

  • Olivový olej

  • Cibule - 1 ks (pokrájejte na kolečka)

  • Červená paprika - 1 ks (pokrájejte na tenké proužky)

  • Zelené fazole - 3 hrst (mohou být čerstvé i mražené)

  • Sůl, pepř

  • Zelená cibulka - 1 ks (pokrájejte najemno)


Dresing


  • Arašídové máslo - ¼ hrnku

  • Sójová omáčka Hoisin - 2 lžíce

  • Česneková chilli omáčka - 2 lžičky


Opláchněte si tofu, aby se zbavil bílkovinného roztoku. Jednotlivé plátky ještě rozřízněte, aby vznikly 2 stogramové steaky. Ty jemně osušte ubrouskem a přidejte pepř a sůl. Rozehřejte si na pánvi trochu olivového oleje a můžete plátky osmažit tak, aby chytly krásnou zlatou barvu. Smažit můžete přibližně 5 minut z každé strany, záleží na tom, jak moc je olej rozehřátý.


Hlavně je nepřipalte. Pak je dejte stranou, ale nevypínejte hořák (plotýnku). Jen snižte teplotu na polovinu. Přilijte olej dle potřeby a vhoďte cibulku, kterou také osmažíte dozlatova - asi 1 minutu. Přidejte papriku, lusky i zelenou cibulku a smažte přibližně 5 minut. Klidně je můžete něčím dokořenit. Pokud chcete, aby byla zelenina jemnější, vhoďte k ní trochu másla a zahustit můžete trochou mouky. Teď už si jen připravte dresing, který dodá celému pokrmu pikantnější chuť.


Fotogalerie

Veronika

14. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře