Tradiční česká zabijačka

Většina z vás se možná domnívá, že zabijačka je typická jen pro náš národ, ale tuto událost provádějí i ve Francii či pod Pyrenejemi. Jeden rozdíl tu ale je. Jen u nás se dělá tlačenka, prdelačka a prejt. Na zabijačku se schází nejen rodina, ale v mnohých případech i sousedi. Je to takový náš český rituál, který má svá pravidla.

Zabijačka začínala už časně z rána a v jejím průběhu se podávaly chody


  • Po zabití prasete dostal hospodář mozeček, který se rozmíchal a usmažil spolu s vejci. Poté následovala dopolední svačinka. Servíroval se ovárek z hlavy, kolen a plecka. Někdy se ke svačině servíruje i pečený, paprikový bůček.
  • Část vnitřností se spolu se zbytkem masa z ovaru používá k výrobě světlého prejtu. Tím se pak plnily jitrnice či vyráběly tlačenky. Kolem poledne se daly vařit jitrnice a tlačenky, nejlépe do stejného hrnce, ve kterém se vařil ovar. Díky tomu si připravíte silný vývar, jenž vám později poslouží jako perfektní základ pro přípravu zabijačkové polévky.
  • V poledne se podává právě zabijačková polévka s kousky masa. V některých případech se ale může podávat s nastrouhaným křenem nebo se do ní zavaří kroupy. Později se ještě podává zabijačkový gulášek, ke kterému se hodí čerstvý, křupavý chleba.
  • Odpoledne se připravují další delikatesy, ale jaké se tam budou připravovat, záleží především na tom, kde zabijačka probíhá. Mohou se připravovat huspeniny, uzené maso, klobásky, paštiky a sádlo. Také se vyrábí jitrnice a tlačenky, do kterých se navíc přidává i krev. Na večeři si už většinou nikdo nic nedává, protože se po celý den neustále nosilo na stůl.
  • Ale pro ty, co by ještě něco rádi ochutnali, tak se podávají řízky, prdelačka, čerstvé škvarky a z pekáčku si můžete nabídnout i prejt, jenž se už nevešel do střívek. Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že se k dobrému jídlu musí podávat i dobré pití. Ideálně se k tomu hodí pivo či výborná domácí pálenka.


přidejte na:

18. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář