Zjistili vám intoleranci na klasické mléčné výrobky? Pak jste možná jako většina lidí začali trochu panikařit. Dnešní doba však naštěstí nabízí celou řadu alternativ, kterými chuť lahodného mléka můžete nahradit.
Musíte-li vyřadit ze svého jídelníčku mléčné produkty z důvodů alergie, máme pro vás hezký přehled náhražek, které vám navíc oproti kravskému mléku dodají celou řadu výhod navíc.
KOZÍ MLÉKO
Kozí mléko má z pohledu živin dost podobné hodnoty. Obsahuje zhruba o 10 % méně laktózy, je lépe stravitelné a může pomoci i při trávicích potížích. Bohužel mnoho lidí se kozímu mléku vyhýbá z důvodu „zápachu“, tzv. koziny, a proto se přiklánějí ke konzumaci jiných alternativ.
MANDLOVÉ MLÉKO
Mandlové mléko patří mezi nejrozšířenější. Jak už název napovídá, je vyrobeno z mandlových oříšků, i když svou chutí se k nim moc nepřibližuje. Jeho výhodou je snadná dostupnost a fakt, že si jej bez problémů můžete vyrobit i sami doma. Na rozdíl od klasického mléka obsahuje o něco méně bílkovin, ale více vitaminu E, D a B či minerálů jako hořčík, sodík a draslík.
MAKOVÉ MLÉKO
Makové mléko patří k nejméně dostupným náhražkám kravského mléka, a tak je jeho získání nejjednodušší formou vlastní výroby. Tento druh rostlinného nápoje je vynikajícím zdrojem vápníku, železa, fosforu, draslíku a hořčíku. Navíc obsahuje vitaminy skupiny B a C.
RÝŽOVÉ MLÉKO
Rýžové mléko je po mandlovém nejlépe dostupné i v obyčejných supermarketech. Jeho velkou nevýhodou je téměř nulový podíl bílkovin a velké množství sacharidů. Na druhou stranu je rýžové mléko kvalitním zdrojem vitaminu B a celé řady minerálních látek jako například draslíku, vápníku či hořčíku.