Trápí vás nachlazení? Pozvěte do kuchyně silnou trojici

Trápí vás chřipka, kašel nebo rýma? Rozhodně v tom nejste sami, tyto nepříjemné obtíže k zimnímu období zkrátka patří. Naštěstí jsou tu dary přírody, které se plným právem označují za přírodní antibiotika.
Na prvním místě musíme zmínit zdánlivě obyčejnou cibuli. Už jen proto, že ji doma máme vždy po ruce.
Aniž bychom si to uvědomovali, cibule je velmi spolehlivý lék na mnoho neduhů. Největším bojovníkem proti bakteriím a virům je látka allicin, kterou cibule obsahuje.

Cibule funguje jako první pomoc

Právě allicin může také za nepříjemné štiplavé aroma a zápach, který ovšem vynahradí úžasný účinek na zdraví.Trápí vás nachlazení? Pozvěte do kuchyně silnou trojici Mimo to obsahuje také vitaminy B6, B12, C, D, E, hořčík, draslík, karoten, thiamin, vápník, sodík a mnoho dalších. Je tak ideálním přírodním antibiotikem při zánětu horních cest dýchacích. Až na vás příště „něco poleze“, můžete si naordinovat například cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Cibule ovšem pomáhá i při zevním použití. Pokud vás trápí bolesti hlavy, uší nebo různé otoky, stačí přiložit plátek cibule, a uvidíte, že se vám brzy uleví.

Med posiluje imunitní systém

Trápí vás nachlazení? Pozvěte do kuchyně silnou trojici K dalším spolehlivým lékům patří med. Pokud se ale bavíme o jeho prospěšných účincích, máme pochopitelně na mysli med od včelaře. Ten obsahuje spoustu cenných látek, jako jsou vitaminy A, C, B, D, K a E. Mezi minerály v medu najdeme vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a železo. Další užitečnou látkou je pak mateří kašička, aminokyseliny a éterické oleje. Jedná se tedy skutečně o unikátní koktejl pro naše zdraví, o jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik vůbec. Je tak účinnou prevencí proti nachlazení, angínám, zánětům průdušek a horních cest dýchacích. Zároveň posiluje náš imunitní systém a příznivě stimuluje funkci všech vnitřních orgánů.

Zázvor pomáhá při rýmě a chřipce

Tolik oblíbený zázvor není jen vynikající koření. Je to i vyhledávaný lék na celou řadu neduhů. Zázvor má pozitivníTrápí vás nachlazení? Pozvěte do kuchyně silnou trojici účinky na trávicí trakt, využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly. Zázvor působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém, také stimuluje krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Navíc pomáhá při hubnutí.

Cibulový sirup podle babičky

Možná si ještě vzpomenete, že vás babička kurýrovala cibulovým sirupem. Tenkrát jste se nad ním nejspíš tak trochu ošklíbali, dnes už ale jistě víte, že se jedná o téměř zázračný lék. Nakrájenou cibuli vložte do skleničky a prosypte nejlépe třtinovým cukrem. Za několik hodin máte připravenou šťávu, kterou cukr z cibule vytáhl. Užívejte při nachlazení a na podporu vykašlávání. Sirup ovšem není vhodný ke skladování, proto si dělejte vždy čerstvý.

přidejte na:
BB

05. 01. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Doporučuji i kurkumu, cca lžičku zalít horkou vodou a poté přidat med.

Brigita 10. 01. 2023, 01:10