Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Třešničky nejen na dort


Třešně


Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Máme je rádi kvůli jejich sladké bílé až narůžovělé dužině. Je ohraničená červenou jedlou slupkou, a je tvořena 80% vodou, ovocnými cukry, minerály a vitamíny. Tmavší druhy třešní jsou bohaté na hořčík, železo, jód, draslík a vápník. Třešně jsou bohatým zdrojem vitamínů. Největší podíl má vitamín A, C, B, E a betakaroten.


Chcete zhubnout? Zkuste třešně!


Trápí vás váha a chcete se cítit v létě plní energie? Zařaďte v sezóně do jídelníčku třešně, jsou vhodným dietním jídlem a podporují vylučování. Třešně jsou důležité pro zdravý organismus. Pomáhají čistit krev, ledviny a játra. Vysoký obsah jódu má pozitivní vliv na štítnou žlázu a bolesti páteře. Konzumace třešní podporuje vyměšování moči a trávicích šťáv. Třešně nám nabízejí vysoký podíl vápníku pro růst kostí a zubů, také nás chrání proti paradontóze, artritidě a zánětům.


Dbejte na čerstvost


Třešně podléhají vysokému kažení, proto je doporučována jejich rychlá konzumace. Pokud se je rozhodnete skladovat, zvolte tmavé a chladné prostředí, ale jen po krátkou dobu. Třešně neskladujte v blízkosti aromatických potravin, snadno přijímají cizí pachy a vůně. Skladujte je se stopkou, pokud od plodiny stopku odrhnete, vydrží o polovinu méně. Skoro všechny peckoviny, tedy i třešně, podléhají s kontaktem s vodou rychlému kvašení. Chcete-li se vyhnout nepříjemným zažívacím problémům, nekonzumujte třešně dohromady s čistou vodou či jinou tekutinou. Nejčastěji se třešně konzumují za syrova, ale často se setkáváme i s tepelnou úpravou jakou je zavařování kompotů, třešňové marmelády či jako surovina nebo ozdoba při pečení.


Třešně pro krásu


Trápí vás bledá a unavená pokožka? Odborníci tvrdí, že při konzumaci třešní kůže získá zdravější odstín a bude hebká. Společně s mrkví třešně obsahují betakaroten, proto dokáží ovlivnit barvu kůže. Jezte třešně a na sluníčku se snadněji opálíte dohněda. Třešně se dají využít i v kosmetice, dehydrují buňky a zpomalují stárnutí pokožky.


Fotogalerie

Veronika

23. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře