Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Umělá sladidla versus alternativní sladidla

Patříte také mezi osoby, které diabetes donutil hlídat si příjem cukru? Možná i vy jste okamžite sáhli po umělých sladidlech s doměním, že pro své zdraví děláte to nejlepší. Ono to stěmi sladidly není zase tak jednoduché, mnohem lepší bude sáhnout po alterntivních sladidlech.

61331_medium

Foto: evolutionvtg.blogspot.com

Nejde jen o cukr

Tím, že nahradíte cukr umělým sladidlem, se nic neřeší. Mouka a výrobky z ní, mají stejný glykemický index jako cukr. Jednoduše řešeno, všechny sacharidy, které ve stravě do těla dostaneme, skončí jako glukóza. Je tedy nelogické vyloučit cukr a s klidným svědomím konzumovat moučné výrobky.

Na umělá sladidla zkuste zapomenout, opravdu nic nevyřeší, ba naopak. Víte, že jen pohled na jídlo stačí k tomu, aby se organismus začal chystat už na jeho trávení? Myšlenka na to, že si dáte něco sladkého, vede játra k vychytávání glukózy z krve. Glukóza je pak poslána do buněk, v tu ránu startuje slinivka společně s inzulínem, který je připraven na dávku cukru, která teď příjde. A tady je kámen úrazu, tělo čeká cukr a vy mu dáte umělé sladidlo. Výsledkem je hlad, dostanete do sebe více jídla a obezita už čeká za rohem. Zkuste tenhle problém vyřešit ovocem, zeleninou, celozrnnou moukou, kvalitní čokoládou, ořechy a semínky a hlavně alternativním sladidlem.

Alternativní sladidla61332_medium

Karob

Svatojánský chléb neboli karob dokáže nahradit cukr v každém receptu, obsahuje 50 % přírodního cukru. Karobová guma snižuje hladinu glukózy i cholesterolu v krvi. Cukrovkáři mohou svatojánský chléb používat místo čokolády, navíc podpoří trávení a vylučování díky vysokému obsahu pektinu.

Javorový sirup

Směs invertních cukrů a sacharózy, bohatá na minerální látky. Javorový sirup koupíte snad v každé prodejně se zdravou výživou, jde o tyipicky přírodní sladidlo.

Erytriol

Erytriol má minimální kalorickou hodnotu a přitom se sladivostí blíží klasickému cukru. Je hojně používán lidmi, kteří chtějí redukovat svou hmotnost. Vyskytuje se v ovoci, zelenině, houbách a semenech.

Stévie

Tahle rostlinka z Paraguaye je takovým malým zázrakem. Je sladší něž cukr, ale kalorická hodnota je téměř nulová. Sladké látky, které jsou obsaženy v celé rosltině kromě kořenů jsou nazývány steviosidy. Steviosid se ve světě běžně používá v cukrářství a potravinářském průmyslu vůbec. Stévii můžete pěstovat doma v květináči nebo si ji koupit v sypké formě.

Foto: isreview1.blogspot.com

Fotogalerie

Kate

21. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře