Ústřice - luxusní pochoutka


Jak jistě víte, ústřice jsou mořské plody, jenž jsou ukryté ve 2 skořápkách. Pokud jste opravdový gurmán, jistě víte, že se jedná o delikatesu, ve které je obsaženo mnoho zdraví prospěšných vitamínů a minerálů - železo, jód, draslík, vápník, vitamín A, B a spousta dalších látek. Ústřice také mají afrodiziakální účinky. Jestliže jste ještě neměli tu možnost je vyzkoušet, raději napoprvé zkuste jen jednu a chvíli počkejte, jestli na ně nebudete mít alergickou reakci.

Ústřice v kuchyni


Pokud si je chcete koupit a připravit doma, vybírejte takové, které se lesknou, jsou vlhké a nezapáchají. Podle toho budete mít jistotu, že jsou opravdu čerstvé. Jestliže je nějaká lastura otevřená, zkuste se jí dotknout. Jestli se sama zavře, je to v pořádku, ale když se nezavře, v žádném případě ji nekonzumujte.


Ústřice se konzumují především v syrovém stavu. Ale můžete si je i tepelně upravit - doporučuje se to především pro začátečníky. Lze je připravit pečením, vařením i smažením. Skvěle jejich chuť obohatí česnek, rajčata či různé bylinky. Jestli nevíte, jak ji otevřít, použijte na ně nůž, který vpáčíte do nejužšího místa. Pak jen oddělíte měkkýše od horní skořápky, vysrkněte ho a polkněte. Rozhodně ho nežvýkejte.


Připravte si teplé ústřice se šampaňským (2 porce)


  • Ústřice - 8 ks

  • Salátová okurka - 80 g (odstraňte semínka a nakrájejte na kostky)

  • Sekt - 150 ml (suchý)

  • Cibule šalotka - 2 ks

  • Smetana ke šlehání - 3 ks

  • Máslo - 1 lžička

  • Sůl, černý pepř (mletý)

  • Kopr - snítky na dozdobení


Nejprve připravte talíř, v něm osolte okurku a přikryjte ho druhým talířem, abyste ho zatížila. Nechte ji odpočívat asi 20 minut a pak ji opláchněte a osušte ubrouskem. Do hrnce si dejte šalotku a šampaňské a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří tekutina na minimum.


Mělo by tam zůstat jen pár lžic. Šalotky se pak zbavte. Teď si připravte ústřice. Vyloupněte je ze skořápky, ale pozor na tu tekutinu uvnitř. Nevylévejte ji, jen ji prozatím přelijte do sklenice. Do sektu pak nalijte smetanu a vařte, dokud nevznikne pasta. Tekutinu z ústřic si raději přeceďte a až potom přidejte do hrnce.


Až bude směs rozehřátá, vmíchejte tam máslo. Následně přidejte ústřice s okurkou a nechte povařit asi 2 minutky. Ústřice pak začnou pěkně tuhnout. Nakonec opláchněte skořápky, osušte a vložte do nich ústřice a okurku. K dozdobení můžete použít několik snítek kopru a můžete podávat.


přidejte na:

13. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář