Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Uzená makrela - zkuste domácí

Makrelu řadíme do mořských ryb. Její potravu tvoří ostatní živočichové v moři. Její tělo měří až půl metru a maso makrely spadá do skupiny tučnějších druhů masa.


Maso má bílou barvu a je bohaté na bílkoviny. Šupiny jsou stříbrné, narůžovělé či modré. Na makrele si nepochutnáváme jen my, ale i kočičky, neboť se kousky makrely objevují i v kočičích konzervách. Pokud si chcete koupit čerstvou makrelu, vybírejte takové, které nemají zakalené oči, silně nezapáchají a zdobí je lesklé šupiny.


V kuchyni


Ve většině supermarketů najdete uzené makrely, které jsou baleny ve vakuově uzavřených obalech. Můžete se ale setkat i s plátky makrely určené na sushi, makrelami v konzervách, jež jsou naložené v tomatě či oleji, nebo si můžete koupit mražené makrely.

Makrela obsahuje obrovské množství přírodního jódu, vitamín A, B, D a jsou také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny prospívají především srdci a mozku. Uzenou makrelu si můžete vychutnat jen tak s kouskem pečiva nebo si z ní můžete vytvořit pomazánku. Její kousky můžete také přidat do těstovin či salátu. K uzené makrele se hodí především brambory či bramborová kaše a rýže.


Makrelu můžete péct, zapékat, smažit, nakládat, grilovat, vytvořit z ní sushi, ale můžete ji také tepelně upravit dušením. Uzená makrela se přidává do koktejlů, aspiků, salátů, antipast, paštik či pomazánek. Také se z ní vyrábějí nádivky a závitky. Makrely se udí horkým i studeným kouřem a tak získávají příjemnou a delikátní chuť. Uzením maso snadněji odpadává od kosti, je slanější a je obohaceno kouřovým aroma.


TIP: Jak si vyudit makrelu doma?

Když ji budete udit studeným kouřem, bude mít její maso výraznější chuť a pevnější strukturu. Pokud ji budete udit horkým kouřem, už za 3 hodiny si na ni můžete pochutnávat, neboť ji lze rovnou jíst. Jelikož má tučnější maso, je perfektní volbou pro uzení, protože nedojde k vysušení. Uzenou makrelu byste měli uložit do lednice. Tak vám vydrží maximálně týden.


Fotogalerie

Veronika

10. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře