Uzení masa na grilech

K uzení pokrmů na grilu jsou vhodné především kotlové a plynové grily. S každým povedeným receptem roste u milovníků grilování chuť vyzkoušet něco nového. Uzení na grilu je velkou výzvou. Před grilováním si musíme připravit rozpálené žhavé uhlíky a dostatečné množství dřevěných grilovacích štěpek. Štěpky je nutné předem namočit do studené vody minimálně na 1 hodinu. Namáčené štěpky zatěžkáme, aby neplavaly na hladině. K uzení použijeme raději brikety, u nichž se lépe udržuje nízký malý žár. Teplota by se měla pohybovat mezi 120 – 175°C. Zde nám velmi pomůže integrovaný teploměr v poklopu grilu. Teplotu žáru grilu lze jednoduše regulovat pomocí větracích průduchů. U menších porcí a doby délky uzení kolem 20 minut je dobré použít dřevěné štěpky. U dlouhotrvajícího uzení použijeme raději kousky dřeva velké asi jako pěst, ty nenamáčíme, pokládáme je na strany rozpáleného paliva. Před tím, než dřevo přihodíme na uhlíky, musíme namočené nechat dobře okapat.

 
Uzení masa na grilech
Na každý druh masa se hodí k uzení jiný druh dřeva. Absolutně se nehodí pryskyřičnaté dřevo jako např. borovice, cedr a osika. Nikdy nepoužíváme k uzení chemicky ošetřené dřevo. Po vyzkoušení více druhů dřeva si každý oblíbí svůj, ke kterému se potom rád vrací. 
Intenzita kouřové chuti závisí na množství dřeva a četnosti jeho přidávání. Nejlépe přijímá chuť kouře maso syrové. Zpočátku je nutné lupínky aromatických dřevin dávkovat velmi opatrně a uzená potravina se musí ochutnávat. U pomalého uzení, je vhodné a  velmi jednoduché  použitím metody nepřímého grilování. Na jednu stranu palivového roštu nasypeme rozpálené brikety. Můžeme použít speciální běžně dostupné kovové koše. Na druhou stranu položíme alobalovou misku, do které opatrně vlijeme vodu. V množství cca 0,5 litru. Vody z misky napomáhá k udržení vlhkosti, což oceníme hlavně při dlouhotrvajícím uzení po dobu několika hodin. Přímo na rozžhavené uhlí vložíme dřevěné štěpky. 
 
Přímo nad misku a rozpálené uhlí vložíme grilovací rošt, rozložíme potraviny určené k uzení. Důležité je přibližně každou hodinu přiložit, abychom udrželi po celou dobu stejnou teplotu.
 
Uzení masa na grilech
Dnes už je většina plynových grilů vybavena kovovým dílem určeným k uzení. Zpravidla bývají umístěny nad některým z hořáků. Do boxu na uzení vložíme požadované množství vlhkých lupínků a hořák pod boxem zapálíme. Rychlost hoření vlhkých dřevěných lupínků můžeme regulovat prostřednictvím hořáku. Některé díly na uzení v plynových grilech jsou vybaveny nádobou na vodu, která potom během uzení vytváří páru a grilované maso se nevysušuje.
přidejte na:
Grilykrby.cz

20. 03. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář