Zkusili jste už někdy uzeného lososa? Tato pochoutka je skvělá pro doplnění zeleninových salátů, na sendviče nebo jen tak. Ale pozor! Má vysoký obsah soli a někomu může způsobit potíže!
Uzený losos je skvělým doplňkem stravy, nikdy byste však jeho konzumaci neměli přehnat – ve velkém množství by se v něm mohla rozmnožit listérie. Největší problém lososa tkví ale v obsahu soli, která má za následek zadržování vody, oslabuje ledviny a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
UZENÝ LOSOS NENÍ VHODNÝ PRO LIDI DRŽÍCÍ DIETU
Losos je sám o sobě velice tučný a jeho příjem byste si měli proto hlídat. To platí obzvlášť pro lidi držící dietu. Vysoký obsah soli navíc způsobuje zadržení vody v těle, která hubnutí rovněž nepřispívá.
Ať jste na dietě či nikoli, vždy byste si měli uzeného lososa dopřát s větším množstvím zeleniny, brambory, jáhly nebo třeba kuskusem. Při nákupu vždy kontrolujte datum spotřeby a množství soli a přidaných látek. Čím méně jich losos bude obsahovat, tím spíš ho dejte do košíku.
NENECHTE HO ČEKAT V LEDNICI
Když lososa jednou rozbalíte, měli byste ho sníst, a to nejpozději do druhého dne. To kvůli listériím, na které je zvlášť náchylný.
Listérie jsou bakterie, které se často objevují v tepelně neopracovaných potravinách, a jsou nebezpečné hlavně pro těhotné ženy a starší lidi s oslabenou imunitou.
Proto si dávejte pozor, abyste lososa správně skladovali. Potřebuje teplotu mezi 4 a 7 stupni Celsia, chlad totiž brání listériím v tom, aby se množily. Na převoz se vyplatí pořídit si chladicí tašku, která udrží teplotu.
Z FARMÁŘSKÉHO CHOVU NEBO DIVOKÉHO?
V obchodech najdete spíše ryby z farmových chovů, zejména norských. To znamená, že lososi žijí v klecích u pobřeží a nemusí se příliš snažit, aby si sehnali potravu – jsou totiž krmeni stejným způsobem, jako to známe u hospodářských zvířat. Pokud na obale není původ ryby, je téměř jisté, že pochází z farmy, protože kdyby šlo o lososa z širého moře, výrobce by se tím zcela jistě pochlubil.
Divoký losos je oproti tomu farmářskému loven ve svém přirozeném prostředí a tedy i látky, které jsou v něm obsaženy, jsou bohatší. Většinou je i méně tučný, protože se aktivně pohybuje. Na druhou stranu je cena divokého lososa o poznání vyšší, což může mnohé jedince odradit.